U Srbiju stigao voz koji je dopremio medicinsku opremu iz Kine

Voz kineske železnice dopremio je danas u Beograd medicinsku opremu koju je Srbija kupila od Kine za borbu protiv koronavirusa, objavljeno je na sajtu Vlade Srbije.

Dopremljene su zaštitne maske, skafanderi, rukavice, naočare, viziri i druga oprema.

Teretni voz, sastavljen od 42 vagona, dočekali su kineski radnici koji rade na modernizaciji pruge Beograd–Stara Pazova, sa kineskim i srpskim zastavama.

Na vagonima je ispisana poruka na srpskom i kineskom jeziku – „Kineske železnice čestitaju bratskoj Srbiji uspeh u borbi protiv epidemije“.

U vozu se nalazi 300 tona medicinske opreme, čime je dodatno osigurano da Srbija bude spremna, ukoliko bude drugog talasa virusa korona.

Voz je simbolično krenuo 9. maja, na Dan pobede, iz Vuhana, grada iz koga je otpočela borba sa korona virusom i grada koji je korona virus i pobedio, navedeno je u saopštenju.

Prevoz i kompletnu robu u kojoj se nalazi 16 miliona nemedicinskih maski, 7,8 miliona medicinskih maski, 230.000 zaštitnih odela, 5.000 beskontaktnih toplomera, platila je Srbija.
 
„U ovom trenutku ne znamo da li će biti novog talasa virusa Kovid-19, ali sigurno znamo da je Srbija u potpunosti obezbedjena medicinskom opremom, ukoliko do njega dodje. Na tome smo posvećeno radili i od prvog dana ništa nismo prepuštali slučaju. Voz sa zaštitnom opremom, koji je doputovao iz Kine novim putem svile, simbolizuje čelično prijateljstvo dva naroda i pokazuje značaj inicijative Pojas i put, čiji je Srbija aktivan učesnik“, rekla je predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, navedeno je u sapštenju.
 
Ona je zahvalila partnerima iz Kine, jer su svaki put održali reč.

„Sve što je predsednik Republike Aleksandar Vučić dogovorio sa predsednikom Narodne Republike Kine Si Djinpingom, sve što sam dogovorila sa premijerom Li Kećijangom, sve je uvek u potpunosti ispoštovano. Cenimo ovakav odnos partnerstva i poverenja. Važno je i danas istaći da Srbija podržava i da će podržavati politiku jedne Kine“, rekla je Brnabić.  
 
Ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo rekla je da je China Railway danonoćno, zajedno sa svojim partnerima iz Srbije, tesno saradjivala i intenzivno koordinirala otvaranje „zelenog koridora“ za transport, „čime je još jednom pokazano čelično prijateljstvo“ dve zemlje.
 
„China Railway Express predstavlja važan rezultat inicijative Pojas i put. Od januara do aprila ove godine, prevezeno je na toj liniji 8.000 tona materijala i opreme za borbu protiv epidemije. Na taj način je China Railway Express postao put solidarnosti i put života i zdravlja izmedju Kine i Evrope“, rekla je Čen Bo.

Istakla je i da će u narednom periodu, Kina i Srbija pojačati saradnju u cilju ekonomskog oporavka dve zemlje.

„Povećaćemo i obim bilateralne trgovine. Uvereni smo da će China Railway Express dati važan doprinos i u tom smislu. Ove godine, na poziv Kine, Srbija će učestvovati na trećem Medjunarodnom Ekspo uvoza u Šangaju, time će se više visokokvalitetnih srpskih proizvoda naći na kineskom tržištu. Nadam se da će u budućnosti taj voz ka Kini ići pun srpskih proizvoda“, izjavila je Čen Bo.
 
Svečani doček, koji je bio planiran za danas i kojem je trebalo da prisustvuju predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić i ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo, otkazan je zbog loših vremenskih prilika.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.