U Velikoj Britaniji danas stupile na snagu nove strože mere

LONDON – Još šest miliona ljudi u Engleskoj je od danas obuhvaćeno restrikcijama nivoa četiri, dok su u Škotskoj, Severnoj Irskoj i Velsu stupile na snagu nove mere protiv korona virusa, piše Gardijan.

Broj građana Engleske obuhvaćenih strogim četvrtim nivoom restrikacija uvećao se za šest na 24 miliona, što čini 43 odsto stanovništva.

Ovaj nivo restrikcija podrazumeva upozorenje da se ne napuštaju domovi, ograničenje na mešanje članova domaćinstva na dve osobe u otvorenom prostoru i zatvaranje mnogih prodavnica, frizerskih salona i teretana.

U Škotskoj i Severnoj Irskoj na snazi su nove mere karantina, dok su u Velsu od danas ponovo uvedene restrikcije koje su bile ublažene zbog Božića.

Škotska vlada je najavila da će pooštrene mere biti na snazi tokom tri nedelje najmanje.

U Severnoj Irskoj počelo je šestonedeljno zaključavanje. Mere koje će biti na snazi tokom prve nedelje najstrože su od svih do sada: policijski čas će počinjati u osam sati uveče, kada će se zatvarati prodavnice, a sva okupljanja u otvorenom i zatvorenom prostoru zabranjena do šest sati ujutru.

Neesencijalne prodavnice biće zatvorene tokom šest nedelja, kao i svi drugi uslužni objekti koji podrazumevaju bliske kontakte među ljudima. Ugostiteljski objekti moći će da pružaju isključivo usluge preuzimanja porudžbina.

Neki regioni će preći u naredni nivo restrikcija, usled pogoršanja epidemiološke situacije.

Nove mere uvode se nakon što je u zemlji otkriven novi, mnogo infektivniji soj korona virusa, dok broj slučajeva i hospitalizovanih pacijenata nastavlja da raste.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.