U trendu

Učitelji u Austriji otpušteni jer nisu hteli da nose maske

BEČ – Nekoliko austrijskih učitelja koji su uporno odbijali da nose maske za filtriranje čestica radi zaštite od širenja korona virusa otpušteni su, objavio je danas list Kronen Cajtung.

Takođe, u Švajcarskoj je kupcu koji je odbio da nosi masku zabranjen ulaz na pet godina u lanac supermarketa Migros, javlja Rojters.

Nastavnici iz okruga Frajštat, Feklabruk i gradu Velsu u gornjoj Austriji otpušteni su nakon što razgovori sa nadležnima nisu uspeli da reše situaciju, navodi list.

Još troje učitelja iz Frajštata, Braunaua i Štajra, prihvatili su da nose maske i zadržali su svoja radna mesta, navodi list.

Od 25. januara, Austrija je pooštrila svoja pravila uvodeći obavezno nošenje FFP2 maske – koje filtriraju čestice – tamo gde su prethodno bile dozvoljene pamučne maske.

U Švajcarskoj, gde je nošenje maski obavezno u zatvorenom, samoprozvani „pobunjenik protiv korona virusa“ pokušao je da uđe u supermarket u Lucernu, a da nije nosio masku, javlja Rojters.

Više puta je odbio da nosi masku, a policija ga je na kraju uhapsila. Čoveku, koji nije imenovan, takođe je zabranjen ulaz u radnje u vlasništvu kompanije Migros.

„Ako se kupac pokaže nerazumnim, postane nasilnik, preti i ometa poslovanje, Migros Lucern zadržava pravo da izda zabranu“, rekao je portparol za švajcarski list.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.