U trendu

UN: Preti dodatno usporavanje napretka u pravima žena

NJUJORK – Pandemija korona virusa preti da uspori napredak ka ostvarivanju rodne ravnopravnosti, proces koji se već sada kreće brzinom puža, saopštile su danas Ujedinjene nacije.

Kako se navodi u izveštaju „Žene sveta 2020“, rodno zasnovano nasilje, nejednakost na radnom mestu i učešće žena u političkom liderstvu skoro su na pođednako lošem nivou kao pre 25 godina.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš rekao je da su postignuti skromni rezultati u oblasti obrazovanja i na smanjenju smrtnosti majki od kako se 189 članica UN obavezalo na zaštitu prava žena na konferenciji u Pekingu 1995. godine, prenosi Rojters.

„Napredak ka jednakoj moći i jednakim pravima žena i dalje je nedostižan. Nijedna zemlja nije ostvarila rodnu ravnopravnost, a kriza kovid-19 preti da ugrozi ograničeni napredak koji je ostvaren“, naveo je Gutereš u saopštenju.

U izveštaju UN navodi se da je jednaka verovatnića da će i devojčice i dečaci pohađati osnovnu i srednju školu, ali, iako mnoge žene upišu neku visokoškolsku ustanovu, manje od polovine njih dobije posao, u odnosu na tri četvrtine muškaraca.

To je, kako se napominje, znači da je jaz isti kao i 1995. godine.

Učešće žena na tržištu rada je naročito nisko, ispod 30 odsto, u južnoj i zapadnoj Aziji i na severu Afrike, navode UN.

Takođe, što se tiče učešća u političkom životu, ostvareni napredak u pogledu rodne ravnopravnosti je nizak, dodaju UN, ističući da danas ima samo osam žena koje su šefovi država ili vlada nego 1995.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.