U trendu

UNDP: Primena inovativnih rešenja iz Srbije za korona krizu u Severnoj Makedoniji i Albaniji

Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Srbiji objavio je danas javni poziv za dodelu sredstava za inovativna rešenja koja mogu da pruže odgovor na posledice krize izazvane pandemijom korona virusa u Severnoj Makedoniji i Albaniji.

Konkurs se objavljuje kako bi se inovacije, stručnost i znanje iz Srbije primenili u tim državama, kao deo zvanične razvojne pomoći u okviru inicijative za regionalnu saradnju „Mali Šengen“, navedeno je u saopštenju.

Rok za prijavu na javni poziv je 28. jun, a rok za izvodjenje projekata je decembar ove godine.

Kako je istaknuto, javni poziv omogućiće izabranim javnim i privatnim preduzećima, kao i akademskim i istraživačkim institucijama iz Srbije da partnerskim preduzećima i organizacijama u Severnoj Makedoniji i i Albaniji, prenesu svoja inovativna rešenja čija primena može da ublaži socio-ekonomske posledice pandemije korona virusa i doprinese oporavku od krize uzrokovane pandemijom.

Na konkurs mogu da se prijave kompanije iz privatnog sektora, javna preduzeća, univerziteti i istraživački instituti registrovani u Srbiji, koji mogu da ponude inovativna digitalna rešenja u sektoru usluga, koja su inkluzivna i održiva, inovativna rešenja koja uvode nove načine proizvodnje ili potrošnje i podržavaju beskontaktne ekonomske aktivnosti, usluge isporuke robe i mogućnost rada na daljinu, kako bi se podstakao ekonomski rast.

Takodje, mogu konkurisati i sa inovativnim rešenjima koja promovišu zdravlje pojedinaca, kao i psiho-socijalno blagostanje i druge načine poboljšanja dobrobiti stanovništva.

Kandidati mogu da prijave već primenjen nov pristup, proizvod ili uslugu, a mogu da predlože studiju izvodljivosti koja bi testirala predloženo rešenje.

Prijavljeni kandidati su u obavezi da sami uspostave partnerstva u Severnoj Makedoniji ili Albaniji, kako bi se osiguralo da predložena rešenja budu prilagodjena lokalnom kontekstu i održiva u lokalnim uslovima.

Izvodljivost ideje u partnerskim državama mora biti dokazana i dokumentovana u procesu prijave.

Ukazano je da će pandemija korona virusa imati širok i dalekosežan uticaj na zdravlje i ekonomsko blagostanje ljudi, a medju posledicama krize su problemi u snabdevanju, što otežava pristup osnovnim životnim namirnicama, uključujući hranu i medicinske potrepštine, kao i smanjena potražnja za uslugama, što negativno utiče na poslovanje malih i srednjih preduzeća, posebno u oblasti transporta, turizma i proizvodnje.

Iz UNDP-a su naveli da bi region Zapadnog Balkana mogao da odgovori na ove izazove i izgradi otpornost na ovu i buduće krize neophodan je zajednički odgovor više država.

Detaljno uputstvo za prijavljivanje na javni poziv može se naći na adresi: https://bit.ly/2ReNTUF, a dokumentaciju je neophodno popuniti na engleskom jeziku.

Prijave, kao i pitanja u vezi sa konkursom, dostavljaju se elektronskom poštom na adresu: oda.challenge.rs@undp.org.

Ovaj javni poziv pokrenut je kao deo projekta „Okvir za ubrzanje postizanja Ciljeva održivog razvoja“, koji finansira Vlada Srbije, a sprovodi UNDP.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.