Uoči novog kolektivnog ugovora u Zidjinu sindikati pozivaju državu da spreči proteste

Sindikati kompanije Serbia „Zijin Mining“ (Zidjin) zatražili su od predsednika države i resornih ministarstava da se uključe u proces pregovaranja sa tom kineskom firmom povodom novog kolektivnog ugovora, koji bi mogao da dovede do protesta zaposlenih.

Kako su naveli u saopštenju dostavljenom portalu istmedia.rs, novim predlogom kolektivnog ugovora predvidja se smanjenje iznosa za topli obrok, smenski rad, regres, minuli rad, iznos za solidarnu pomoć nakon smrtnog slučaja člana porodice, rodjenje deteta, uskraćivanje jubilarne nagrade i uslova rada sindikatima.

Navode i da će se novim predlogom zaposlenima smanjiti broj dana godišnjeg odmora, iako je većina radnika godišnje odmore bila prinudjena da koristi tokom boravka u izolaciji zbog pandemije korona virusa.

Sindikati podsećaju da se Zidjin pohvalio proizvodnim rezultatima i prihodima u 2020. godini, koji su iznosili 698 miliona dolara, odnosno 34,39 odsto u odnosu na 2019, zbog čega sindikalce iznenadjuje ovakav predlog ugovora.

„Negativno smo iznenadjeni da je poslodavac spreman da na ovakav način ‘nagradi’ zaposlene i pored proizvodnih rezultata postignutih u teškim okolnostima usled pandemije“, poručuju sindikati koji kažu da nemaju dozvolu članstva da potpišu takav dokument.

Važeći kolektivni ugovor ističe 21. juna, i zato sindikati pozivaju najviše predstavnike države, koja ima 37 procenta vlasništva u Kompaniji Zidjin, da delegiraju predstavnike i učestvuju u pregovorima koji su zakazani za 9. i 10. jun.

Ovaj zahtev potpisali su predstavnici Samostalnog sindikata, Sindikat Nezavisnost, Sindikat rudara Srbije i Sindikat metalaca.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.