Upozorenje lekara: Ovo je mnogo ozbiljniji problem od koronavirusa

Pandemija Covida-19 je za nešto više od godinu dana u svetu odnela 2,3 miliona života, dok od bolesti čiji je uzročnik pušenje godišnje umire 7,2 miliona ljudi, navodi turski specijalista pulmologije Muhamed Emin Akojunlu.

Ovaj pulmolog sa univerzitetske bolnice Medipol Mega u Istanbulu, u razgovoru za Anadoliju ističe da je pušenje jedan od najvećih problema čovečanstva već 150-200 godina i da Svetska zdravstvena organizacija pušenje ocenjuje kao epidemiju i bolest.

Uzimajući za primer svoju zemlju, Akojunlu navodi da se u Turskoj godišnje potroši 15 milijardi dolara na pušenje i bolesti koje ono izaziva, dok u svetu taj broj prelazi bilion dolara, prenosi N1.

“Pušenje svake godine ubije 7,2 miliona ljudi u svetu, dok je koronavirus, koji je zahvatio ceo svet, za godinu i dva meseca usmrtio 2,3 miliona ljudi. Kada uporedimo pušenje i COVID-19, jasno je da pušenje predstavlja mnogo ozbiljniji problem”, rekao je Akojunlu.

Podseća da je pušenje uzrok skoro svih kardiovaskularnih bolesti, te dodaje da su i sve vrste karcinoma povezane s pušenjem.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.