UTAS: Osiguravači sprečavaju obveštećenje turista

BEOGRAD – Udruženje turističkih agencija Srbije (UTAS) upozorilo je danas putnike da prema postojećim ugovorima koje agencije imaju sa osiguravajućim kućama, oni ne mogu biti obeštećeni za nerealizovana putovanja.

UTAS u saopštenju navodi da polise od insolventnosti ne pokrivaju štetu ako je nastala vanrednim stanjem i pandemijom, jer je tako navedeno u ugovorima turističkih agencija i osiguravajućih kuća, iako Pravilnik koji reguliše ovu oblast izričito navodi da se osiguravač ne može izuzeti od odgovornosti.

„To znači da će putnici ostati bez zamenskih putovanja i bez novca ako osiguravajuće kuće procene da je bankrot agencije posledica pandemije korona virusom, a svi znamo da je poslovanje turističkih agencija mesecima skoro potpuno obustavljeno baš zbog toga“, piše u saopštenju.

Ukazuje se da 85 odsto agencija trenutno ne može da nastavi poslovanje, jer su osiguravajuća društva ograničila broj polisa od insolventnosti.

Ukoliko ne nastave poslovanje one neće moći da realizuju zamenska putovanja niti da obezbede sredstva za vraćanje novca putnicima, te još jednom apelujemo na resorno Ministarstvo da hitno nađe rešenje koje će pre svega zaštititi interes putnika, objasnio je UTAS.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.