U trendu

Uzrok smrti porodilje iz Zaječara otkazivanja bubrega

Zamenik direktora zdravstvene ustanove u Nišu Radmilo Janković izjavio je danas da je porodilja (27) iz Zaječara koja je rodila ćerku preminula zbog otkazivanja bubrežene funkcije i funkcije jetre, a da je od početka epidemije korona virusa lečeno ukupno osam trudnica koje su razvile „jako tešku“ kliničku sliku.

Janković je podsetio da je ta pacijentkinja prebačena iz Zaječara u Niš zbog slabe zasićenosti krvi kiseonikom i visoke temperature.

Prema njegovim rečima, stanje trudnice iz Zaječara je bilo teško i tokom porodjaja, jer je imala „jako nisku“ saturaciju i bila je na neivazivnoj ventilaciji.

„Tokom jučerašnjeg dana njeno stanje se dramatično pogoršavalo. Došlo je do naglog propadanja koagulacionog statusa i propadanja bubrežne funkcije, odnosno do takozvanog HELLP sindroma. Hitno smo inicirali dijalizu, ali se stanje i dalje rapidno pogoršavalo“, kazao je Janković.

On je istakao da su tokom noći svi specijalisti Kliničkog centra ulazili u „crvenu zonu“ intenzivne nege da bi nešto zajednički pokušali da učine, ali da, nažalost, nije bilo spasa.

Vakcinacija je jedini način da se „stane na put“ epidemiji i da se takve situacije ne ponavljaju, naglasio je Janković.

Direktor UKC-a Zoran Perišić izjavio je da je beba dobro, a rezultat testiranja pokazao je da nije pozitivna na korona virus.

Direktorka Klinike za dečije interne bolesti Emilija Golubović rekla je ranije danas novinarima da je beba dobro, ali da će biti intenzivno praćena narednih deset dana, jer je rodjena u infektivnoj sredini i zato što je porodjaj bio rizičan.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.