U trendu

Vakcina Fajzer/Biontek izazvala snazan odgovor kod dece

NJUJORK – Američka kompanija Fajzer i nemačka Biontek saopštile su danas da je njihova vakcina protiv korona virusa izazvala snažan imunološki odgovor kod dece uzrasta od pet do 11 godina, te da planiraju da zatraže odobrenje za upotrebu vakcine kod dece tog uzrasta u Sjedinjenim Američkim Državama, Evropi i drugim mestima što pre.

Kompanije su saopštile da je vakcina izazvala imunološki odgovor kod dece uzrasta od pet do 11 godina u njihovom kliničkom ispitivanju druge i treće faze koje se podudara sa onim što su ranije primetili kod osoba uzrasta od 16 do 25 godina.

„Od jula su pedijatrijski slučajevi kovida-19 porasli za oko 240 odsto u SAD, što naglašava potrebu za vakcinacijom“, rekao je izvršni direktor kompanije Fajzer, Albert Burla, u saopštenju za javnost, prenosi agencija Rojters.

Burla je naveo da ovi rezultati ispitivanja pružaju snažnu osnovu za traženje odobrenja vakcine za decu uzrasta od pet do 11 godina i da planiraju da te rezultate hitno dostave Agenciji za hranu i lekove (FDA), ali i drugim regulatorima.

Ranije ovog meseca, dva izvora Rojtersu su rekla da najviši američki zdravstveni zvaničnici veruju da bi regulatorni organi mogli da donesu odluku o tome da li je vakcina sigurna i efikasna kod mlađe dece u roku od tri nedelje od dana kada kompanije podnesu zahtev za autorizaciju.

Hospitalizacije i smrtni slučajevi od korona virusa porasli su u SAD poslednjih meseci zbog veoma zaraznog delta soja virusa.

Kako se navodi, povećani su i pedijatrijski slučajevi, naročito kod dece mlađe od 12 godina koja su nevakcinisana, ali nema naznaka da je, osim što se brže širi, delta soj virusa opasniji kod dece.

Brzo ovlašćenje moglo bi da pomogne u ublažavanju potencijalnog porasta slučajeva na jesen, posebno sa školama koje su već otvorene širom zemlje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.