Vakcina kovid može učiniti još gorim

Direktor Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti Entoni Fauči (79) izjavio je da američke kompanije rade na najmanje osam vakcina i da bi, ako sve bude dobro, već krajem jeseni ili početkom zime moglo da se zna da li su uspešne ili ne.

„Nacionalni institut za zdravlje radi veoma brzo, razvijamo najmanje osam vakcina, i očekujemo više rezultata”, rekao je Fauči, koji je i upozorio na moguće negativne posledice vakcine, jer bi mogla da pojača posledice virusa, prenosi Tanjug.

Glavni američki epidemiolog, koji je decenijama na čelu instituta, za vreme mandata šest američkih predsednika, podsetio je da je u januaru rečeno da je za razvoj vakcine potrebno i 18 meseci.

Prema njegovim rečima, 14. januara zvanično je počeo rad na vakcini i 62 dana kasnije nastupila je prva faza, faza kliničkog ispitivanja dve doze na dobrovoljcima.

U narednim nedeljama, će uslediti, druga i treća, rekao je Fauči i dodao da će biti uključena i testiranja na životinjama.

„Ako smo uspešni, nadamo se da ćemo to znati u kasnu jesen ili ranu zimu. Imamo mnogo kandidata i nadamo se višestrukim rezultatima … To će biti dobro globalno gledano, ako budemo imali više od jednog uspešnog kandidata za vakcinu”, rekao je Fauči.

Fauči je, u obraćanju Kongresu iz svog doma gde je u samoizolaciji zbog mogućnosti da je bio u kontaktu sa zaraženim članom osoblja Bele kuće, upozorio Amerikance na posledice ishitrenih ispitivanja.

Moram upozoriti da postoji i mogućnost negativnih posledica gde određene vakcine zapravo mogu pojačati negativni efekat infekcije”, rekao je on.

Dodao je da je ključno pitanje efikasnost vakcine koja je za sada nepoznanica, pitaju se da li će biti efikasna ili neće i koliko dugo, rekao je veteran epidemiolog kako ga zovu u SAD.

(„Politika“)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.