U trendu

Van der Belen apelovao na zajedništvo

BEČ – Predsednik Austrije Aleksander van der Belen pozvao je večeras građane na zajedništvo i da ne dozvole podele u društvu usled pandemije korona virusa.

Odluku Vlade o uvođenju lokdauna od ponedeljka on je ocenio ispravnom, iako, kako smatra, je došla kasno.

„Suviše je drastičan razvoj u bolnicama, preopasna je situacija u koju je dospelo naše društvo. Nije moglo jednostavno da se nastavi tako. Radi se o zaštiti ljudskih života. Molim vas dajte svoj deo doprinosa da što bolje i brže savladamo četvrti talas“, poručio je on.

Van der Belen je ukazao da u demokratskom društvu svi imaju svoja osnovna i ljudska prava, kao i slobode, ali da postoje i „ljudske obaveze“, a to je obaveza biti tu za druge.

„To je obaveza da ne gledate u stranu, da pomažete, delujete i obaveza je da zaštitimo naše društvo. Pod okolnostima u kojima se sada nalazimo jedna obaveza biće obaveza vakcinacije. Lokdaun pomaže nam da razbijemo akutni talas. Obavezna vakcinacija može da nam pomogne da sprečimo dalje talase“, objasnio je Van der Belen građanima.

On je upozorio na razdore u društvu, ističući da je opasnost velika da razdori budu sve dublju.

„To ne smemo dozvoliti. Nama je potrebno jedinstvo. Svi mi smo Austrija. I iako razdor ide kroz porodice, prijateljstva, moramo sada da se prisetimo da smo porodica, da smo prijatelji, a porodica i prijateljstvo su na kraju uvek jači od virusa“, naglasio je Van der Belen.

Međusobno pripisivanje krivice, kaže, ne rešava ništa.

„Prestanimo s tim, gledajmo u rešenje”, apelovao je on, dodajući da je odgovornost svih građana da ne dozvole da ih savladaju bol, bes i nerviranje.

Predsednik je građanima rekao da narednih nedelja ponovo moraju uložiti napore, jer svako pojedinačno može učiniti nešto da se četvrti talas suzbije i sledeći spreči.

„Uspostavimo snažno solidarno društvo“, zaključio je on.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.