Van der Belen: Srećna Nova godina – i pored svega

BEČ – Predsednik Austrije Aleksander van der Belen apelovao je večeras u novogodišnjem obraćanju na građane da ne gube nadu zbog pandemije korona virusa.

„Što je duže trajalo vanredno stanje, prvi, drugi, treći lokdaun, to su bili sve jasniji razdori u društvu. Pojavile su se prve naznake nestrpljenja, skeptičnosti, razočarenje. A što više odmiče vreme sve su prisutniji bes, strah, glasovi onih koji tvrde da bolje znaju, koji govore o zaverama. Danas su ti glasovi tako glasni da se više ne čuje soptvena reč, a kamoli reč drugog“, kazao je on.

Van der Belen je ukazao da se ne nazire kraj korone.

„U trenutku kada smo mislili da smo prošli najgore pojavio se omikron soj. Iskreno rečeno ne znamo šta nas očekuje narednih nedelja, pa čak ni narednih dana“, poručio je on.

Rekao je da je, u takvoj situaciji, teško ne izgubiti nadu.

„I pored toga ne smemo izgubiti hrabrost. To je naša građanska obaveza“, podvukao je on.

Van der Belen je kazao da građani, čak i kada je teško, moraju držati svoja srca otvorenim, prilaziti jedni drugima i pomagati jedni druge.

Ukazao je da je mnogo građana ugroženo od siromaštva, da ima mnogih kojima su smanjena primanja, ali i mnogih koji su ostali bez posla.

„Dragi Austrijanci i svi koji žive u našoj zemlji, nekada, ne usuđujem se da dajem prognozu, ćemo zajedno pogledati na vreme pandemije. Pandemiju ćemo savladati i biće dobro kada bude mogli da kažemo da nisu izgubili nadu i hrabrost. Tada ćemo se ponovo ujedinjenih snaga posvetiti brojnim izazovima koji su ispred nas“, naglasio je Van der Belen.

„Zelim vama i svima nama veličanstvenu 2022. i pored svega“, podvukao je on.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar