Varhelji: Nova metodologija doneće SRB više dinamike

TIRANA – Evropski komesar za susedstvo i proširenje Oliver Varhelji izjavio je danas da je za Srbiju posebno važno što se odlučila za novu metodologiju proširenja, jer će ona doneti vise dinamike u proces proširenja koji se prošle godine odvijao veoma sporo.

Varhelji je na online „Tirana ekonomskom forumu“ rekao da odluka o otvaranju poglavlja i dalje ostaje na državama članicama, ali da EU želi da zacrta „ambiciozan put“ koji će otvoriti sva poglavlja čim se steknu uslovi.

On je kazao da se EU trudi da ispuni svoja obećanja, ali i da zemlje kandidati treba da ispune svoje obaveze i istakao da je članstvo Zapadnog Balkana u Uniju glavni prioritet EU.

Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine Varhelji je kazao da je bitno da obe strane iskoriste trenutni okvir prilika za napredak u dijalogu navodeći da će se dijalog nastaviti čim se formiraju instirucije u prštini.

„Ukratko, davno zaostala obećanja možemo da ispunimo samo zajedno. Trudimo se da ubrzamo stvari kako bi EU mogla da ispuni svoje obećanje“, rekao je Varhelji.

Prema njegovim rečima, pandemija korona virusa demonstrirala je koliko smo svi međusobno povezani, da je EU bila uz region od samog početka i tretirala ga kao budućeg člana EU.

„Trenutno, naš fokus je na obezbeđivanju vakcina za region što pre. Razumem razočaranje, jer je ovo ispalo mnogo teže nego što smo se nadali. Ipak, ispitujemo sve mogućnosti kako bi pomogli region koristeći paket od 70 miliona evra koji smo usvojili u decembru 2020 u ove svrhe“, rekao je on.

Kako je rekao, region Zapadnog Balkana primiće veliki broj vakcina preko Kovaks sistema u kome je EU jedan od najvećih donora, a u međuvremenu pomaže region da pripremi sve za početak.

„Uporedo sa tim mi pružamo i pomoć u socio-ekonomskom oporavku celog regiona. Ne samo sa početnim paketom od 3,3 milijarde evra usvojenim prošlog proleća, već i preko Ekonomskog i Investicionog plana koji je usvojen prošle jeseni“, rekao je Varhelji.

Komesar je istakao i da EU nikada ranije nije uložila toliko novca u investicije u transportnu i energetsku infrastrukturu, zelenu i digitalnu tranziciju i razvoj privatnog sektora kao što je to učinila ova Komisija.

„Kroz ovo, kao i sa evropskim kompanijama koje traže buduće investicije i mogućnosti u vašem regionu, možemo ubrzati konvergenciju i proces pristupanja u celini. Naš zajednički cilj je podsticanje potencijala i poboljšanje života građana“, rekao je Varhelji.

Prema njegovim rečima, radi se o konkretnim potezima koji će olakšati život kompanijama, poput ukidanja radnih dozvola, slobodnog kretanja ljudi sa ličnim kartama, smanjenja bankarskih naknada za plaćanja unutar regiona, uklanjanja nepotrebnih sertifikata.

„Sve ovo je presudno za povećanje privlačnosti regiona za investitore i olakšaće integraciju u jedinstveno tržište EU. Neka vaša dela budu ista kao vaša obećanja“, rekao je Varhelji.

On je istakao da će lično da radi na ubrzanju proširenja i zaključio da će ekonomska saradnja dovesti i do približavanja regiona.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.