U trendu

VB:Slab oporavak maloprodaje u decembru, javni dug skočio

LONDON – Britanska maloprodaja se neznatno oporavila u decembru, pošto su trgovci otvorili prodavnice nakon četvoronedeljnog zatvaranja uvedenog u novembru radi sprečavanja širenja koronavirusa, dok je javni dug u tekućoj finansijskoj godini dostigao novi rekordan nivo.

Promet u trgovini na malo je porastao u decembru za 0,3 posto, daleko manje od očekivanja ekonomista koji su u anketi Rojtersa predviđali rast od 1,2 procenta, pokazuju današnji zvanični statistički podaci.

U celoj 2020. godini, britanska maloprodaja je pala za 1,9 procenata, što je najveća stopa zabeležena u jednoj kalendarskoj godini, pri čemu je prodaja odeće opala za više od 25 odsto.

Maloprodaja je ostvarila bolji rezultat od ostalih oblasti u sferi potrošnje, jer su se potrošači okrenuli kupovinama u internet prodavnicama, gde je promet prošle godine skočio za 46,1 posto.

Funta je nakon objave statističkih podataka o maloprodaji blago oslabila prema dolaru i evru.

Istovremeno, zaduživanje britanskog javnog sektora je u decembru iznosilo 34,1 milijardu funti (46,65 milijardi dolara), a od aprila, kada je počela tekuća finansijska godina, dostiglo je rekordnih 270,8 milijardi funti (369,88 milijardi dolara).

Javno zaduživanje nastavlja da raste zbog dodatnih rashoda vezanih za finansijsku pomoć milionima domaćinstava, a čiji je cilj podrška potrošnji i smanjenje nezaposlenosti.

Vladini ekonomski prognostičari su u novembru predviđali da će zaduživanje u finansijskoj 2020/21. godini dostići 394 milijarde funti, što je ekvivalentno iznosu od 19 odsto BDP-a, najviše od Drugog svetskog rata.

Današnji podaci pokazuju da je ukupan dug britanskog javnog sektora dostigao 2,13 biliona funti, odnosno 99,4 procenta BDP-a. To je najviši nivo od finansijske 1962. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.