VB: Supermarketi ograničili kupovinu robe zbog Covida-19

LONDON – Supermarketi u Velikoj Britaniji ograničili su kupovinu određenie robe koja može da se kupi, kako bi sprečili paničnu kupovinu zbog korona virusa, zbog koje je u pojedinim prodavnicama došlo do pražnjenja rafova.

Ograničena je prodaja sredstava za dezinfekciju ruku, antibakterijskih maramica i testenine, piše Biznis insajder i dodaje da je određen limit za kupovinu ključnih namirnica i sredstava.

Prošlonedeljno istraživanje tržišta pokazalo je da svaki 10 tsnovnik Velike Britanije pravi zalihe hrane i drugih potrepština, iako je britanski glavni naučni savetnik Patrik Valans rekao da nema razloga za skladištenjem dobara tokom krize.

Supermarketi Asda, Vejtrouz i Tesko, kao i apoteke Buts postavili su ograničenja na kupovinu sredstava za dezinfekciju ruku, pri čemu ih je većina ograničila na dva po osobi bilo prilikom kupovine u prodavnici, bilo prilikom kupovine na internetu.

Najveći lanac supermarketa tesko odganičio je i kupovinu na maksimum pet komada pojedinih namirnica i rasprodao je sušenu pastu putem interneta.

Onlajn prodavnica Okado ograničila je kupovinuna dva paketa toalet papira po osobi.

Portparol britanske vlade rekao je BBC-u da je u kontaktu sa supermarketima kako bi razmatrali njihov odgovor na korona virus.

Do sada su u Velikoj Britaniji od koronavirusa preminule četiri osobe, a obolelo je 319.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.