VB zabranla ulazak iz desetak zemalja zbog brazilskog soja

LONDON – Velika Britanija će zabraniti ulazak u zemlju putnicima iz cele Južne Amerike i Portugalije zbog novog soja korona virusa koji je otkriven u Brazilu, saopštile su vlasti te zemlje.

Sekretar za transport Grant Šaps rekao je da će od danas u 4 sata biti obustavljeni dolasci iz više od 10 zemalja, među kojima su Argentina, Čile i Peru, nakon „dokaza o novom soju u Brazilu“.

Zabranom su obuhvaćeni i Zelenortska ostrva i Panama.
Šaps je rekao da se putnicima iz Portugaslije ulazak u Veliku Britaniju zabranjuje zbog bliskih veza sa Brazilom, ali će izuzetak biti vozači kamiona koji prevoze esencijalne proizvode.

Zabrana se ne odnosi na britanske i irske državljane i državljane trećih zemlja sa borakom u Ujedinjenom Kraljvestu, ali svako ko dolazi iz navedenih zemlja moraće da vude u 10-dnevnom karantinu, prenosi „Indipendent“.

Ova objava dolazi samo nekoliko nedelja nakon što su brojne zemlje zabranile ulazak putnicima iz Velike Britanije zbog pojave novog soja korona virsua u toj zemlji.

Portugalski ministar spoljnih poslova Augusto Šantos Silva nazvao je odluku Velike Britanije „apsurdnom“ i „nelogičnom“, rekavši da će tražiti objašnjenje od britanskog kolege.

On je ukazao da nema dokaza da je brazilski soj dospeo do Portugalije i naglasio da svi putnici koji iz Brazila ulaze u Protugaliju moraju da imaju negativan test na korna virus ne stariji od 72 sata.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.