Većina skupova i kongresa u Hrvatskoj odlaže se za jesen

ZAGREB – Druga nacionalna kongresna berza Meetex privukla je danas oko 150 domaćih i stranih učesnika iz oko 20 zemalja, dok se većina skupova i kongresa u Hrvatskoj odlaže za jesen, s obzirom na situaciju sa koronavirusom, prenosi portal SeeBiz.

Ta kongresna berza se održava u relativno praznom hotelu Westin, a nekoliko izlagača je otkazalo dolazak, dok su najavljeni strani kupci došli gotovo svi, kaže za Hinu Aleksandra Uhernik Đurdek iz organizacionog odbora.

„Najave za ovu kongresnu sezonu su bile odlične, ali sada nas je taj virus stavio sve u ‘pat’ poziciju. To je za sve u Hrvatskoj i šire sasvim nova situacija, ali ne možemo odustati od posla i daćemo sve od sebe da se biznisi normalno nastave čim se situacija smiri“, rekla je Uhrenik Đurdek.

I predsednik udruženja-organizatora HUPKT-a Ranko Filipović smatra da je uspeh što su uprkos situaciji sa koronavirusom uspeli privući domaće i strane ponuđače i kupce kongresnih i drugih usluga i proizvoda važnih za kongresne i goste iz sveta biznisa.

„Održavanje Meetexa je i svojevrsna poruka sektoru da se manji skupovi ipak mogu održavati u kontrolisanim uslovima, uključujući, na primer, i sredstva za dezinfekciju ruku koja smo ponudili svim učesnicima. I mi, kao i drugi, pratimo informacije i preporuke civilnog štaba i sa njima takođe upoznajemo učesnike“, kazao je Filipović.

Ipak, s obzirom na situaciju, naglašava da se većina brojnijih skupova, i sa manje od hiljadu učesnika, odlaže u Hrvatskoj za jesen, u nadi da će se do tada situacija nekako smiriti.

„Zbog virusa je i tržište kongresnog i ukupno turizma definitivno uzdrmano, a poslovi koji su u tom segmentu bili predviđeni za mart i april sveli su se na najmanju moguću meru“, kaže Filipović.

Filipović procenjuje da će koronavirus znatno uticati na sva turistička kretanja i promet, a na kongresni segment moguće i više, sa padom prometa do 20 odsto, jer se oni najviše rade u predsezoni i postsezoni, a ova predsezona je praktično već izgubljena.

„Nije baš sve stalo, još klijenti zovu, planiraju poslovna putovanja i sastanke, premda su upravo ta putovanja i najviše sada smanjena, otkazana ili odložena, jer mnoge firme su već dale preporuke da se ne putuje ako se ne mora. I hotelijeri sa kojima sarađujemo govore nam da sada sve stoji ili se otkazuje ili odlaže ono što je bilo zakazano za ove prolećne mesece“, kaže Filipović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.