U trendu

Velika Britanija: Lažni navodi EU o zabrani izvoza vakcina

LONDON – Između Velike Britanije i EU izbio je novi spor nakon što je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel izneo tvrdnju da je Velika Britanija zabranila sav izvoz vakcina protiv kovid-19, što je vlada u Londonu odlučno demantovala, prenosi BBC.

BBC navodi da je ministar spoljnih poslova Velike Britanije Dominik Rab izjavio da su tvrdnje najvišeg zvaničnika EU pogrešne i da nikada nije bilo potpune zabrane izvoza vakcina proizvedenih na njenom tlu.

„Vlada Velike Britanije nije blokirala izvoz niti jedne vakcine kovid-19 ili komponenti vakcine. Svako ukazivanje na zabranu izvoza iz Velike Britanije ili bilo koja ograničenja na vakcine je potpuno netačno“, poručio je Rab, prenosi BBC.

To je drugi put od početka godine da su Velika Britanija i EU u sporu oko pitanja proizvodnje i distribucije vakcina protiv koronavirusa, a povod novog sukoba je izjava predsednika Saveta EU koji je rekao da je šokiran time što je EU optužena za nacionalizam vakcina, jer je ona samo uspostavila mehanizam za kontrolu izvoza vakcina proizvedenih na njenom tlu.

„EU nikada nije prestala da izvozi vakcine i većina doza koje su omogućile masovnu vakcinaciju u Izraelu je iz Belgije, dok su Velika Britanija i SAD direktno zabranile i izvoz vakcina ili komponenata od kojih se one prave“, rekao je u nedelju Mišel, prenosi BBC.

BBC navodi da su lideri EU pod pritiskom zbog sporog uvođenja vakcina kovid-19 na kontinentu, u poređenju sa Britanijom, gde je 22,5 miliona ljudi, što je trećina odrasle populacije, primilo prvu dozu, pa je ranije ovog meseca Italija blokirala isporuku 250.000 doza vakcine Okford-AstraZeneka u Australiju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.