Venecija: Protesti zbog prvog kruzera od početka pandemije

VENECIJA – Iz Venecije je krenuo na krstarenje prvi kruzer od početka pandemije korona virusa i prošao je kroz „srce grada“, a na kopnu je nekoliko stotina ljudi protestovalo zbog povratka velikih brodova.

Na kruzeru MSC Orćestra je oko 1.000 putnika, a brod je težak oko 90 tona, navodi AP.

Međutim, povratak kruzera posle 18 meseci, u Veneciji je ponovo pokrenuo pokret koji se protivi prolasku velikih brodova kroz jezgro grada zbog bezbednosti i ekologije.

Vlada Italije obavezala se da će zabraniti prolazak kruzera kroz Veneciju, ali će za postizanje tog cilja biti potrebno vreme, tako da je i privremeno rešenje za preusmeravanje većih brodova malo verovatno pre sledeće godine.

Venecija je postala jedno od glavnih pristaništa za kruzere tokom poslednje dve decenije, a 2019. godine kroz grad je prošlo 667 velikih brodova, pokazuju podaci Međunarodnog udruženja kruzera.

Venecijansko udruženje za zaštitu životne sredine zatražilo je od vlasti da u roku od 15 dana zabrane prolazak kruzera kroz Veneciju ili će u protivnom preduzeti pravne mere.

Pre pandemije korona virusa, Venecija je nameravala da uvede plaćanje ulaza u grad zbog velikog broja turista, kojih je godišnje bilo 25 miliona.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.