U trendu

Venecuela: Podnet krivični postupak protiv Huana Gvaida

KARAKAS – Venecuelanski državni tužilac Tarek Viliam Sab pokrenuo je danas krivični postupak protiv opozicionog lidera Huana Gvaida zbog navodnog preuzimanja kontrole nad kompanijom Monomeros, koja je podružnica državne hemijske kompanije Pekuiven.

Kako je zvaničnik naveo u postu na Tviteru, opozicioni lider sumnjiči se za „zloupotrebu moći, veleizdaju i zločinačku zaveru“, kao i „proneveru imovine i učešće u kriminalnoj grupi“, prenosi ruska agencija Tas s.

Nacionalna Skupština osnovala je privremeni upravni odbor za državnu hemijsku kompaniju Pekuiven i njenu „ćerku“ firmu Monomeros u martu 2019. godine.

Ranije ove godine, venecuelanski tužioci pokrenuli su nekoliko slučajeva protiv predstavnika opozicije uključujući Gvaida.

Između ostalog, opozicioni lider optužen je za proneveru državnih sredstava koje su izdvojene za borbu protiv korona virusa.

U Venecueli su 6. decembra 2020. održani parlamentarni izbori na kojima su građani izabrali 277 poslanika u Narodnoj skupštini, a na kojima je kao pobednik izašao Nikolas Maduro.

Opozicioni kandidat Huan Gvaido odbio je da učestvuje na tim izborima, kao i da prizna rezultate.

U julu 2021. godine novi parlament izglasao je poništavanje sporazuma koje je odobrila zakonodavna vlast između 6. januara 2016. i 4. januara 2021. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.