Vernici i sveštenstvo MCP nalagali Badnjak na Cetinju

CETINJE – Vernici Mitropolije crngorsko-primorske SPC, posle nalaganja Badnjaka ispred Cetinjskog manastira, razišli su se u miru.

MCP je, inače, juče pozvala vernike da odustanu od dolaska na Cetinje i da Badnji dan provedu u svojim gradovima i domovima, zbog sprečavanja sirenja korona virusa.

Na polaganju Badnjaka ispred Cetinskog manastira sveštenstvo je predvodio vladika Kirilo buenosajreski.

Vladika Kirilo čestitao je Badnje veče i Božić okupljenim vernicima i poručio da Crkva ne deli ljude po nacionalnostima, već da se pokajanjima sjedine u novu zajednicu.

“Crkva nas priziva da se sjedinimo, posebno pozivam braću koji lože badnjak na nekim drugim mestima da ne idu za pastirima koji su obučeni u ovčiju kožu. Nego da se okupe oko ćivota naših svetitelja kao što su Petar I i Sveti Vasilije”, rekao je Kiril.

U ime plemena Bajice i Martinići okupljenima je Badnje veče čestitao Ivo Martinović.

“Ova vekovna tradicija nikad nije prekidana. Bilo je teških vremena kroz istoriju, ali i u onim najtežim ovaj sveti čin ponosno je obavljan”, rekao je Martinović.

Oko manastira bila je postavljena metalna ograda, a u blizini i nekoliko policijskih automobila, prenele su podgoričke Vijesti.

Inače, kako je to godinama unazad uobičajeno, na Cetinju su i ove godine Badnjak nalagale i pristalice nekanonske Crnogorske pravoslavne crkve, odnosno pripadnici suverenista i tzv. crnogorskih patriota.

Oni su Badnjak nalagali ispred Dvora Petrovića.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.