U trendu

Vila: S ranijom vakcinacijom izbegle bi se hiljade žrtava

RIM – Zahvaljujući vakcinaciji protiv kovida19 u Italiji je u prva dva meseca ove godine izbegnuto 4.000 smrtnih slučajeva, a da je masovna imunizacija počela ranije čak 12 hiljada žrtava bi bilo spašeno, tvrdi profesor Mateo Vila, piše list “Hafington Post”.

Italija je jedina zemlja Evropske Unije u kojoj je na početku ove godine uprkos vakcinaciji porastao broj žrtava od kovida19, sa 38 na milion stanovnika u februaru, na 43 preminula na milion stanovnika u martu.

Vila, koji za potrebe Instituta međunarodne politike, prati, analizira i prognozira epidemiološku situaciju, podseća da je poslednjih sedmica dnevni broj žrtava od korona virusa u Italiji oko 400, a da je sprovedena šira vakcinacija tvrdi da bi taj broj bio najmanje prepolovljen.

On tvrdi i da je kampanja masovne vakcinacije koja je počela imunizacijom zdravstvenog osoblja bila pogrešno postavljena i da je na početku trebalo dati prednost osobama starijim od 80 godina, kao što su to učinile neke druge evropske zemlje.

Takođe, odlaganje potpunog zatvaranja u vreme drugog i trećeg vala pondemije prouzrokovalo je porast žrtava kovida19, tvrdi Vila.

“Italija je prošle godine prva u Evropi uvela totalni karantin, a u oktobru i novembre ove godine, kada je epidemiološka situacija bila veoma teška, sa prosečno 350 žrtava dnevno, odugovlačilo se sa zatvaranjem. Trebalo je zatvoriti sve, bolje jednu sedmicu pre, nego kasnije, jer u svakoj sedmici eksponencijalnog širenja virusa, broj žrtava se udvostruči”, tvrdi profesor.

Po njegovoj oceni sa širenjem vakcinacije sve manje će biti i zatvaranja, to jest potrebe za karantinom, ali za sada važno je uvesti ograničenja odmah i bez odlaganja, čim brojevi pokažu da se kovid19 ponovo širi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.