Vlada Srbije o spoljnoj trgovini, putovanju državljana Albanije, novčanoj pomoći, turizmu

Vlada Srbije usvojila je na današnjoj sednici uredbu o centrima spoljne trgovine u inostranstvu i niz drugih odluka.

Tom uredbom se Vladi i Privrednoj komori Srbije omogućava rad na zajedničkoj promociji države i privrede i, kako je saopšteno, uredjuju status, poslovi i način osnivanja centara spoljne trgovine u inostranstvu.

Vlada Srbije je odlučila da državljanima Albanije omogući ulazak u Srbiju bez putne isprave, s važećom biometrijskom ličnom kartom.

Ta odluka je doneta na osnovu medjudržavnog sporazuma Srbije i Albanije da se olakša protok ljudi, robe i kapitala „i dodatno pružiti mogućnost za razvijanje dobrosusedskih odnosa zemalja Zapadnog Balkana“, navodi se u saopštenju.

Primenom te odluke, smatra Vlada, stvaraju se „dodatni preduslovi za dalje razvijanje privredne, ekonomske, naučne, prosvetne, sportske i kulturne saradnje“ s Albanijom.

Pored toga, članovi Vlade su odobrili isplatu jednokratne novčane pomoći od po 10.000 dinara zaposlenima u ustanovama socijalne zaštite za smeštaj korisnika, čije se radno angažovanje u potpunosti ili delimično finansira iz državnog budžeta. Ta pomoć će im biti data zbog, kako se navodi, angažovanja na lečenju i sprečavanju širenja epidemije korona virusa.

Po 10.000 dinara biće isplaćeno i profesionalnim pripadnicima Vojske Srbije u vojnozdravstvenim ustanovama, kao i zdravstvenim radnicima zaposlenim u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Ista jednokratna novčana pomoć biće isplaćena i zdravstvenim radnicima u zavodima za izvršenje krivičnih sankcija, kao i zdravstvenim radnicima u Zavodu za sport i medicinu sporta Srbije, navodi se u saopštenju Vlade.

Na današnjoj sednici usvojen je i Program rasporeda i korišćenja subvencija od 150 miliona dinara za podršku radu turističkih agencija – organizatora turističkih putovanja, zbog teškoća u poslovanju prouzrokovanih epidemijom.

Današnjim zaključkom Vlade utvrdjeno je da će u objekat nekadašnje Glavne železničke stanice u Beogradu biće preseljen Istorijski muzej Srbije koji je sada na tri lokacije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.