Vladajuće stranke u Italiji i dalje bez dogovora o novoj Vladi, rok ističe večeras

Političke partije koje čine Vladu Italije u tehničkom mandatu danas su nastavile s prepirkama oko ključnih pitanja, a rok za napredak u pregovorima o novoj vladajućoj većini ističe večeras.

Lideri stranaka koje čine Vladu premijera Djuzepe Kontea nagovestili su u pauzama pregovora da su i dalje podeljeni oko odnosa prema ekonomskoj pomoći iz fonda EU za oporavak od pandemije korona virusa, ali i oko minimalne zarade i reforme pravosudnog sistema, navodi Asošiejted pres.

Glavni spor vodi se izmedju populističkog Pokreta pet zvezdica, najjače vladajuće stranke bliske Konteu i male stranke Živa Italija, nekadašnjeg premijera Matea Rencija.

Pokret pet zvezdica se protivi prihvatanju milijardi evra pozajmice od EU za zdravstveni sistem, strahujući da će Italija tako postati podložna diktatima Unije, na primer u vezi s merama štednje.

Populisti žele i da zadrže garantovanu minimalnu zaradu za nezaposlene i Italijane sa niskim primanjima, što je jedno od prepoznatljivih obeležja njihove vlasti.

S druge strane, Renci insistira da Italija treba da prihvati pomoć EU za zdravstveni sistem i kritikuje mehanizam minimalne zarade kao neefikasan.

Izmedju dve vatre našla se Demokratska partija, stranka levog centra koja je dugo godina bila najmoćnija u Italiji.

Italija se našla u novoj političkoj krizi nakon što je Konte podneo ostavku 26. januara jer nije uspeo da obezbedi novu stabilnu većinu u Senatu nakon što mu je Rencijeva stranka uskratila poverenje.

Kao razlog za napuštanje Konteove koalicije Rencijeva stranka je navela spor oko načina trošenja više od 200 milijardi evra iz fonda EU za oporavak od pandemije.

Predsednik Italije Serdjo Matarela poverio je u petak predsedniku donjeg doma parlamenta Robertu Fiku zadatak da utvrdi da li stranke dosadašnje vladajuće većine mogu da formiraju novu održivu koaliciju koja hitno treba da se pozabavi krizom izazvanom pandemijom korona virusa.

Nova Vlada treba da se uhvati u koštac i sa ekonomskom krizom. Vlasti su juče objavile da je u 2020. godini izgubljeno oko 450.000 radnih mesta.

Matarela je objavio da Fiko, visoki funkcioner Pokreta pet zvezdica, do večeras treba da mu podnese izveštaj o napretku u formiranju nove vlade.

Predsednik Italije potom treba da odluči da li da Konteu ponudi mandat za sastav nove Vlade, ili da otvori vrata za neku drugačiju većinu ili za raspisivanje vanrednih izbora.

Konte je postao premijer posle izbora 2018. godine na predlog Pokreta pet zvezdica koji je tada formirao vladu sa ekstremno desničarskom strankom Liga Matea Salvinija.

Prva Konteova Vlada pala je u avgustu 2019. godine kada je on podnošenjem ostavke sprečio glasanje o poverenju koje je Salvini tražio u nameri da izdejstvuje vanredne izbore, pošto mu je popularnost porasla zbog antimigrantske politike.

Salvinijeva Liga je tada prešla u opoziciju, a Konte je formirao drugu Vladu u koju je uz Pokret pet zvezdica ušla i Demokratska partija. U njoj je tada bio i Renci, ali ju je u medjuvremenu napustio.

Nacionalistička Liga, koja je prema najnovijim anketama prestigla Pokret pet zvezdica, traži vanredne izbore, uverena u pobedu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.