Vlahović: Vrlo verovatan rast od šest odsto u 2021.

BEOGRAD – Srbija će po svemu sudeći ove godine imati rast veći od pet odsto, vrlo verovatno i šest odsto imajući u vidu pokazatelje u prvom kvartalu ove godine, izjavio je danas predsednik Saveza ekonomista Srbije Aleksandar Vlahović.

Navodi da će za Srbiju biti najvažnije to kojom brzinom će se oporaviti EU, pre svega privrede Italije i Nemačke, kao dva glavna trgovinska partnera Srbije.

Vlahović je na konferenciji za novinare, na kojoj je najavio održavanje Kopaonik biznis foruma, na pitanje o posledicama pandemije korona virusa na ekonomiju, rekao da ćemo ove godine drugi put uzastopno imati najveći fiskalni deficit od sedam odsto.

„Taj povećani fiskalni deficit, umesto tri odsto koliko je bio definisan budžetom za 2021. godinu, rebalansom je podignut na sedam odsto što je, između ostalog, uzrokovano i cinjenicom da se i u ovom stanju produžene pandemije nastavlja podrška privedi kroz program finansijske podrške“, rekao je Vlahović.

Kaže da će deficit od sedam odsto svakako „pogurati“ javni dug i navodi da će biti uspeh ako Srbija održi javni dug ispod 60 odsto do kraja godine.

Vlahović je rekao i da je Srbija prošle godine imala pad od jedan odsto, jedan od najmanjih padova zabeležen u EU i na Zapadnom Balkanu.

Navodi da je taj najmanji pad posledica tradicionalne stukture srpske privrede gde su grane kao što su poljoprivreda, industrija, pre svega prehrambena industije, građevina i energetika rezistentne na prekid globalnih lanaca snabdevanja i ne zavise od međunarodnog tržišta.

Drugi razlog za najmanji pad, kaže, bila je masivna intervencija ili finansijska podrška privredi koja je prošle godine iznosila oko 11 odsto BDP-a, a koja će ove godine iznosti oko tri odsto BDP-a.

„Ta podrška je na neki način uzrokavala da mala i srednja preduzeća ‘prežive’, a da velika preduzeća kroz garantnu šemu koja je oebzbeđena sa poslovnih banaka dođu do preko potrebnih likvidnih sredstava“, rekao je Vlahović.

Naveo je i da je Narodna banka Srbije reagovala promptno i adekvatno i da je obezbeđena veća dinarska likvidnost.

Vlahović kaže da je pandemija dovela do nezapamćenog pada ekonomske aktivnosti u svetu, da su isprva prognoze opravka i globalne privrede i pojedinih regiona bile prilično pesimistične, ali da se već od treheg kvartala prošle godine donekle stanje koliko-toliko normalizuje.

Što se tiče gloablnog oporavka, Vlahović je rekao da su SAD i Kina zabelezile gotovo rekordne stope rasta u prvom kvartalu ove godine i da se očekuje da će te dve najveće ekonomije u svetu krajem trećeg kvartala ove godine dostići pretkrizni nivo.

Naveo je da su predviđanja Evropske komisije da će u EU u ovoj godini rast biti 4,2 odsto i da je nešto povećan u odnosu na zimsku projekciju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.