Vojni penzioneri Srbije: U organizovanju javnog prevoza zanemarene potrebe najstarijih

Udruženje sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije ocenilo je danas da lokalne vlasti u organizovanju javnog prevoza posle ukidanja vanrednog stanja, „nisu razmišljale o životnim potrebama najstarijih“.

Udruženje je u saopštenju navelo da su penzioneri bili „važan deo populacije u sprovodjenju stabilizacije javnih finansija i odbrani od pandemije korona virusa“.

Medjutim sada su, piše dalje, najstariji gradjani postali „posebno nevažni i teret gradskim i opštinskim vlastima u organizovanju javnog prevoza“.

„U najavljenim planovima od njih se očekuje da ostanu i dalje u samoizolaciji, jer bi njihov izlazak u grad ugrozio kapacitet javnog prevoza“, piše u saopštenju.

„Oni koji  su doneli takve planove, uopšte nisu razmišljali o životnim potrebama najstarijih. Ili možda, život za njih treba da stane“, upitalo je Udruženje.

Predložili su da penzioneri mogu da javni prevoz koriste svakodnevno od 10.00 do 15.00 časova i pod istim uslovima kao i svi drugi, ne ugrožavajući njihove potrebe.

„Olakšavanje problema korišćenja javnog prevoza starijima bi moglo da se obezbedi i vremenski ograničenim besplatnim parkiranjem“ čime bi se „smanjio pritisak na javni prevoz i pojeftinio odlazak starijih u grad sopstvenim prevozom“, stoji u saopštenju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.