U trendu

Za danas u Ljubljani najavljen veliki antivladin protest

LJUBLJANA – U Ljubljani su za danas najavljeni veliki antivladini protesti nakon što je više organizacija i pokreta, uključujući sindikate i opozicione stranke, potvrdilo svoje učešće.

Skup je prošlog petka prvi najavio pokret koji stoji iza „biciklističkih“ protesta, kada je vladi postavljen ultimatum da podnese ostavku ili se suoči sa masovnom „pobunom“ do raspisivanja vanrednih izbora.

Pet glavnih sindikalnih udruženja je među onima koji su potvrdili da će učestvovati, u znak protesta zbog vladinog narušavanja socijalnog dijaloga, javlja STA.

Prisustvo su takođe najavili studenti, penzioneri, ljudi iz akademskih i kulturnih krugova, muzičari, umetnici, ekološke nevladine organizacije i marginalizovane grupe.

Opozicione stranke levog centra LMŠ, socijaldemokrate i levica takođe planiraju da se pridruže nakon što je njihov zahtev za opoziv premijera Janeza Janše odbijen u parlamentu ranije ove nedelje.

Najavljujući novi skup pre nedelju dana, „demonstranti na biciklama“ su poručili da će biti veći od onog koji je održan 27. aprila, a kome je, prema policijskim procenama, prisustvovalo oko 10.000 ljudi.

Današnji skup nije prijavljen, pa je policija pozvala javnost da sledi njihova naređenja i najavila da će kretanje u blizini vlade i parlamenta biti ograničeno, a da će celo područje biti pod video nadzorom.

Zdravstveni inspektori pridružiće se policiji u sprovođenju ograničenja i mera protiv korona virusa.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.