U trendu

Za dva sata u mobilnom autobusu vakcinisano 75 studenata

BEOGRAD – U autobusu adaptiranom u mobilni punkt za vakcinaciju protiv korona virusa, koji je danas postavljen u Studentskom gradu na Novom Beogradu, za dva sata vakcinisano je 75 studenata.

Na tom punktu, koji će biti otvoren do 17 sati, studentima su dostupne Fajzer i Sinofarm vakcine, a prema rečima gradske sekretarke za socijalnu zaštitu Nataše Stanisavljević, za sada su više tražili Fajzer vakcine.

Stanisavljević je navela da je Grad Beograd odštampao više od pola miliona edukativnih brošura, kako bi svim građanima približio važnost imunizacije.

Podsetila je da su te brošure radili stručnjaci iz Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograda i dodala da su sada urađene nove edukativne brošure namenjene mlađoj populaciji.

Podsetila je da je pre nekoliko dana na nivou države počela kampanja za vakcinaciju mladih koja je pokrenuta od strane Vlade Srbije, a u kojoj, kako je istakla, snažno učestvuju Beograd, Novi Sad i svi ostali gradovi.

„Zato smo svaki dan na terenu“, rekla je Stanisavljević i dodala da su sada ciljna grupa mladi kako bi se do 21. juna dostiglo 50 odsto vakcinisanih.

Precizirala je da je u Beogradu, zaključno sa jučerašnjim danom, vakcinisano 48,6 odsto punoletne populacije i dodala da će glavni grad sigurno do 21. juna imati 50 odsto vakcinisanih.

„Ali, mi ne želimo da se zuastavimo na 50 odsto. Želimo još više, da se što veći broj građana vakciniše i da među mladima širimo svest o značaju imunizacije“, rekla je Stanisavljević.

Dodala je da je u Beogradu, zaključno sa jučerašnjim danom, vakcinisano skoro 78 odsto starijih od 65 godina.

„Stari imaju imunitet, mladi nemaju. Moramo da se vratimo međugeneracijskoj solidarnosti, da mladi čuvaju stare i zato je veoma važno da se što veći broj mladih vakciniše“, rekla je Stanisavljević.

Direktor Studentskog centra „Beograd“ Goran Minić kaže da je prijatno iznenađen odzivom studenata za vakcinaciju.

„Neka samo tako nastave i do 17 sati, do kada će ovaj vakcinalni punkt biti otvoren“, rekao je Minić i dodao da za studente postoje još tri punkta koja svakodnevno funkcionišu – u Studentskoj poliklinici u Krunskoj ulici, u ambulanti Studentske poliklinike u okviru kompleksa Studentskog grada i ambulanti Studentske poliklinike u studentskom domu „Karaburma“.

Tu, dodao je, studenti mogu primiti vakcinu protiv korone svakog radnog dana od osam do 18 sati.

Minić je rekao da su za studente koji su vakcinisani i koji će biti vakcinisani obezbedili dodatne benefite – besplatno korišćenje teretane i saune, kao i besplatan parking u okviru objekata Studentskog grada za studente koji imaju službeni automobil.

Epidemiolog Studentske poliklinike Beograd Mila Paunić govorila je o dilemama mladih kada je u pitanju imunizacija protiv korone, navodeći da su najčešće dileme da li je vakcina bezbedna po pitanju njihovog reproduktivnog zdravlja.

Poručila je mladima da ne brinu jer, istakla je, sve vakcine koje imamo mogu da prime bez bojazni da to može dovesti do problema vezano za reproduktivno zdravlje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar