U trendu

Za godinu dana u Brazilu od korone umrlo više od 250.000

BRAZILIJA – Godinu dana od pojave prvog slučaja korona virusa u Brazilu, ova najveća latinoamerička zemlja registrovala je više od 250.000 preminulih od posledica kovid-19, a virus se i dalje širi zbog sporosti vakcinacije, ali i prisustva novog, zaraznijeg soja.

Ministarstvo zdravlja u Brazilu saopštilo je da je ukupno potvrđeno 251.498 smrtnih slučajeva kao posledice kovid-19, javlja Rojters.

Agencija navodi da je Brazil drugi na svetu po broju žrtava od kovid-19, nakon SAD, a sa preko 10,3 miliona potvrđenih slučajeva treći po razmerama pandemije iza SAD i Indije.

Tokom poslednje dve nedelje, Brazil je zabeležio najveći prosečan dnevni broj smrtnih slučajeva od kovid-19 tokom pandemije, skoro 1.100, i čini se da se situacija u zemlji pogoršava.

Zdravstveni stručnjaci kažu da je to zahvaljujuči novom brazilskom soju virusa, za koji smatraju da je mnogo zarazniji, i nepostojanju strogih epidemioloških mera kako na lokalnom tako i na nacionalnom nivou, prenosi Rojters.

Brazil je uspeo da počne kampanju imunizacije protiv kovid-19, a do sada je primenjeno više od 7,5 miliona doza u zemlji sa više od 210 miliona stanovnika.

Imunizacija se najviše sprovodi vakcinom koju je razvio kineski „Sinovak“ , za koju je potvrđeno da je efikasna protiv britanskog i južnoafričkog soja virusa, a trenutno se sprovode ispitivanja koliko deluje na novi brazilski soj, Amazonas, navodi agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.