U trendu

Za pomoć domaćicama i nezaposlenim ženama 3 miliona evra

RIM – Za oko sedam i po miliona italijanskih domacica i nezaposlenih zena vlada je odobrila fond od tri milona evra koji ce biti upotrebljeni kao direktna novčana pomoć, bonus, ali i kroz razne obrazovne kurseve čiji je cilj da domačice i nezaposlene zyene osposobi za neki profesionalni posao.

Domacice i nezaposlene zene su najosetljiviji deo drustva, a pandemija Covida19 jos je vise podcrtala tezinu njihovg polozaja.

Ministarka za ravnopravnost Elena Boneti je, predstavljajuci vladinu meru,,kako prenosi „Koriere dela Sera“, izjavila da je bila neophodna za pomoc “najosetljivijem delu drustva, domacicama i nezaposlenim zenama, koje su vreme pandemije koronavirusa i karantina prezivele kao period koji je za njih bio jos tezi nego inace”.

Vladina mera predviđa takođe i pomoc za novorođencad, za nove majke ali i retroaktivno za sve one zene koje su se porodile u poslednjih godinu dana.

Suma od 3 miliona evra izgleda velika, ali je novinar “Koriere dela Sera” izracunao je da to znaci 40 centi po osobi, ukoliko bi sredstva bila dodeljena svakoj od žena predviđenih za ovu vrstu pomoći ipostavio pitanje da li ce to biti dovoljno za pomoc domacicama i nezaposlenim zenama.

Italja je među prvim zemljana na svetu po niskom natalitetetu, ali i socijalni servisi koji bi trebalo da pomognu porodicama sa decom nisu na niovu drugih evropskih zemalja.

Naprimer, u komunalnim decijim vrticima za decu do 3 godine starosti, ima mesta tek za 24 odsto onih koji podnesu zahtev za mesto, dok je donja granica za zemlje Evropske Unije, najmanje 33 odsto od broja zahteva. Alternativa su privatni vrtici koji kostaju cesto i do iznosa jedne prosecne plate.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar