Za veći deo Italije ublažavanje mera od nedelje, pad prenosa

RIM – Ministarstvo zdravlja Italije najavilo je da će se ograničenja uvedena zbog korona virusa u mnogim delovima Italije ublažiti od nedelje.

Sve osim pet italijanskih regija smatraće se „žutim“ , epidemiološki povoljnijim zonama, prema klasifikaciji označenom bojama, u kojima će se mere ublažiti, a ministar zdravlja Roberto Speranca rekao je da je Italija doživela značajan pad stope prenosa korona virusa, prenosi CNN.

„Stopa prenosa zaraze pala je na 0,84. To je ohrabrujući rezultat ispravnog ponašanja ljudi i božićnih mera koje su funkcionisale. Brojni regioni će se vratiti u žutu zonu. To su dobre vesti, ali potrebno je još puno pažnje, pošto je sitaucija sa virusom i dalje veoma složena“, naveo je Speranca.

Veneto, regija oko Venecije, treba da pređe iz narandžaste u žutu zonu, što omogućava otvaranje barova i restorana tokom dana i veću slobodu putovanja.

Kalabrija na jugu i Emilija-Romanja na severu takođe su prešle iz narandžaste u žutu zonu.

Od nedelje, regije Apulija, Sardinija, Sicilija, Umbrija i autonomna pokrajina Bolcano biće u narandžastoj zoni, a sve ostale regije i autonomne pokrajine su u žutoj zoni, navodi CNN.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.