U trendu

Zabrinutost u Holandiji zbog novog, omikron soja korone

AMSTERDAM – Holandske zdravstvene vlasti saopštile su danas da su otkrile 61 slučaj kovida-19 među osobama koji su došle iz Južnoafričke Republike i sada sprovode dalja testiranja da vide da li je neko zaražen nedavno otkrivenom varijantom omikron.

Slučajevi su otkriveni među oko 600 putnika koji su stigli na amsterdamski aerodrom Shiphol u dva jučerašnja leta, pre nego što je holandska vlada obustavila vazdušni saobraćaj sa juga Afrike zbog zabrinutosti u vezi sa nobvom varijantom korona virusa, preneo je Rojters.

Putnici iz Južnoafričke Republike su držani odvojeno od drugih putnika, a oni koji su bili pozitivni nalaze se u izolaciji u hotelu u blizini aerodroma.

Portparol holandskog Ministarstva zdravlja rekao je da će kasnije danas biti poznato da li je neko od putnika zaražen novom varijantom.

Portparol KLM-a, holandskog ogranka Er Fransa, rekao je da avio-kompanija pokušava da utvrdi koja su pravila bila na snazi od juče ujutro kako bi se sprečilo da se ljudi zaraženi kovidom-19 ukrcaju na letove koji su polazili iz Kejptauna i Johanesburga.

Na veb stranici kompanije stoji da su putnici morali da pokažu negativan brzi antigenski test na kovid-19 urađen 24 časa pre polaska, ali da nisu morali da pokažu dokaz o vakcinaciji.

Portparol zdravstvenih vlasti u Kenemerlandu, holandskom regionu koji nadgleda Shiphol, rekao je da pozitivne slučajeve analizira Nacionalni institut za zdravlje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar