Zaev i Tegeltija o evropskom putu Severne Makedonije i BiH

TIRANA – Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev rekao je danas da Severna Makedonija zaslužuje da bude članica EU, dok je predsedavajući Saveta ministara BiH Zoran Tegeltija naveo da je pridruživanje BiH EU jedno od pitanja oko kojih postoji visok stepen saglasnosti svih u toj zemlji.

Oni su na onlajn „Tirana ekonomskom forumu“, na kojem je učestvovala i premijerka Srbije Ana Brnabić, rekli da je kriza izazvana pandemijom korona virusa usporile proces evrointegracija, ali da su njihove zemlje jasno opredeljene za EU.

Zaev je istakao da ovakvi forumi nesumljivo doprinose ponovnom isticanju „evropskog kursa“, s obzirom da se i Evropa suočava sa izazovima i retrogradnim procesima.

„Ovo je terenutak kada dnevna politika podriva fundamentalne vrednosti i kada treba da se preispitamo“, poručio je Zaev.

Naveo je da je Severna Makedonija prva u regionu potpisala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju 2001. godine, da su postali kandidat posle četiri godine, kao i da još od 2009. godine čekaju otvaranje pristupnih pregovora.

„Još smo čekaonici za ulazak u EU“, dodao je Zaev.

Naglasio je da je ta zemlja rešila otvorena pitanja sa svojim susedima u prethodnom periodu i ukazao na značaj dobrih odnosa u regionu.

Zaev je govoreći o novoj metodologiji za pristupanje EU kazao da postoje određene birokratske stvari i neprincipijelnosti koje ne bi smele da budu prepreka za proces evrointegracija Severne Makedonije.

Istakao je ljudi ne mogu da žive samo od ideja i da je poterba konkretna i odlučna politička akcija.

„Put do zvezda je pun poteškoća, ali sada je vreme da ih sve prevaziđemo“, dodao je Zaev.

Tegeltija je istakao da je pridruživanje EU jedno od pitanja oko kojih postoji visok stepen saglasnosti svih u BiH, i pored sporog i jako dugog procesa, te da je entuzijazam po tom pitanju jako izražen.

„Siguran sam da, BiH u naporima koje je preduzela prošle i koje će uložiti ove godine, dobiti i status kandidata, što je od značaja za celu BiH“, rekao je Tegeltija i dodao da je BiH veoma posvećena ispunjavanju uslova, 14 prioriteta.

On je naveo da se u u borbi protiv korona virusa, pokazala važna uloga EU, koja je kroz različite mehanizme podržala BiH, dodajući da je Unija, iako nije delovalo da će biti tako uspesnso, ali na kraju bila najbolji partner BiH u borbi protiv pandemije, što od nje očekuju i u procesu vakcinacije.

Tegeltija je primetio da region nije iskoristio tešku situaciju izazvanu pandemijom kao mogućnost i šansu da dodatno unapredimo ekonomsku saradnju i trgovinske vezu, da pomognemo jedni drugima kako bi pad domaćih prozivoda bio što je moguće niži.

On je istakao i da su pred svima dva velika izazova – uspešno sprovesti vakcinaciju i kroz investicije sanirati ekonomske posledice.

„Svima nam je potrebno malo otpimizma, mnogo je posla ispred nas, ciljevi su ambiciozni, moramo uložiti sve napore, da kriza bude podstrek da radimo još više i bolje i da ot bude implus za intenzivniju regionalnu i saradnju sa EU“, rekao je Tegeltija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.