Zarada holivudskih filmova u 2020. opala 80 odsto

LOS ANĐELES – Zarada holivudskih filmova prošle godine zabeležila je pad od 80 odsto na području Severne Amerike, jer je korona virus zatvorio bioskopske dvorane, a filmski studiji odložili su objavu mnogih filmova, prenosi SEEbiz.

Prema istraživačkoj kompaniji Comscore, prikazivanje filmova na području Severne Amerike u 2020. je donelo 2,2 milijarde dolara, a godinu ranije 11,4 milijarde dolara.

Prihod ostvaren u 2020. tako je nizak da nije zabležen gotovo 40 godina, prema podacima Box Office Mojo.

Od prihoda u prošlog godini manji su bili oni daleke 1981. godine, kada je zarada iznosila 918 miliona dolara, a te godine „Supermen II“ bio je najveći hit.

Prema časopisu Variety, globalna zarada holivudskih filmova u 2020. pala je 71 odsto.

Pandemija je zatvorila bioskopske dvorane širom sveta sredinom marta 2020. i dovela neke male, ali i velike lance poput AMC Entertainment na ivicu stečaja.

Ukupno 274 filma, među kojima i najiščekivaniji 25. film o Džejmsu Bondu „No Time to Die“, „Top Gun: Maverick“ i deveti „Brzi i žestoki“ odložili su premijere za 2021. godinu, prema izveštaju Comscore.

U prošloj godini najviše je zaradio film studija Sony Pictures „Loši dečaci zauvek“, koji je počeo da se prikazuje u bisokopskih dvoranama u januaru i zaradio je 206 miliona dolara.

Comscore navodi da je većina prihoda u 2020. bila od drajv-in bioskopa.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.