U trendu

Zašitite se od korone: Podignite IMUNITET na prirodan način!

U vreme pandemije koronavirusa veoma je važno da brinemo o sebi, hranimo se zdravo, koliko možemo smanjimo stres i podignemo svoj imunitet do maksimuma.

Evo 6 načina za jačanje imuniteta:

1. Smanjite stres

Iako tokom epidemije morate promeniti svakodnevni život, to ne znači da treba dozvoliti da vas obuzme stres. Stres usled straha od virusa može značajno ugroziti vaš imunitet. Zato se trudite da ostanete informisani na pravi način, ali održavajte optimizam. Kada smo pod stresom, naše telo luči hormon stresa pod nazivom kortizol koji negativno utiče na imunitet. Slušajte omiljenu muziku, čitajte knige, jedite hranu koja prija vašem telu i fokusirajte se na pozitivne misli.

2. Naspavajte se

Kada ne spavamo dovoljno, povećavamo rizik od stresa i oslabljenog imunieta. Takođe, ispijanje kofeinskih napitaka samo će pružiti lažnu energiju i nećemo osećati koliko je telo iscrpljeno. Spavajte kad god ste umorni i poštujte pravilo od 8 sati kvalitetnog sna.

3. Vitamini

Jedite proverene namirnice koje se smatraju pravim vitaminskim bombama – citrusi, beli luk, brokoli i spanać su odličan izbor. Ako je vaš imunitet dodatno narušen, u konsultaciji sa stručnjakom uzimajte suplemente neophodnih vitamina i minerala.

4. Izbacite lošu hranu iz svog jelovnika

Šećer, prerađeno meso, nezdrava ulja, brza hrana i alkohol – ove namirnice negativno utiču na imunitet i povećavaju rizik od upalnih procesa u telu.

5. Vežbajte umereno

Fizička aktivnost jedna je od najvažnijih sredstava za podizanje imuniteta. Ali i ovde treba da budete oprezni jer preterana fizička aktivnost može biti stresna za telo i ugroziti imunitet. Vežbajte kod kuće jogu i pilates. Ako vam uslovi dozvoljavaju, prošetajte u prirodi. Najvažnije je da se zatitite od stresa i ostanete odmorni.

6. Odbacite toksine

Toksini imaju razarajući efekat na naš imuni sistem. Zato je važno da smanjite izloženost pesticidima, aditivima, veštačkim aromama, zagađenju vazduha… Detoksikacija jetre neophodna je kako bismo smanjili opterećnost toksinima u našem telu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.