U trendu

Zaštitnik gradjana traži kontrolu gradskih ustanova zbog uskraćivanja pomoći obolelom …

 Posle saznanja da je starijem bračnom paru uskraćena usluga geronto-domaćica jer je jedan od supružnika zaražen korona virusom i da imaju lekova i hrane za još nekoliko dana, Zaštitnik gradjana je pokrenuo hitan postupak kontrole pravilnosti i zakonitosti rada Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd i Gerontološkog centra Beograd.

Kako je saopšteno iz kancelarije Zaštitnika gradjana, on je upoznat sa problemima sa kojima se suočava bračni par iz Beograda, koji je korisnik službe Pomoć u kući Gerontološkog centra Beograd, nakon što je jedan od supružnika pozitivno testiran.

„U telefonskom razgovoru sa koordinatorom Službe Pomoć u kući Gerontološkog centra Beograd 30. novembra 2020. godine Zaštitnik gradjana je upoznat da je taj centar uputio upit Gradskom zavodu za javno zdravlje Beograd o načinu pružanja usluge u novonastaloj situaciji u konkretnom slučaju, odnosno da li geronto-domaćice ovim supružnicima mogu da pruže pomoć u nabavci hrane i lekova“, navodi se u saopštenju.

Oni su naveli da je Zaštitnik tada obavešten, kao i prilikom telefonskog razgovora 1. decembra 2020. godine, da odgovor Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd nije primljen.

„Odeljenje za hitno postupanje, stručna služba Zaštitnika gradjana, zbog toga traži od ove dve gradske ustanove da ga u što hitnijem roku, uz dostavljanje relevantne dokumentacije, obaveste o svim činjenicama i okolnostima, kao i o preduzetim aktivnostima“, stoji u saopštenju.

Od Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd, Zaštitnik posebno traži obaveštenje da li je uputio odgovor Gerontološkom centru Beograd, te ukoliko to nije slučaj da ga obavesti o razlozima za to.

Od ove dve ustanove traži se i obaveštenje na koji način je organizovano pružanje usluga korisnicima Gerontološkog centra Beograd u situacijama kada su korisnici ili članovi njihovog domaćinstva pozitivni na korona virus ili se nalaze u samoizolaciji, kao i na koji način je u tim situacijama organizovano pružanje usluga geronto-domaćica.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.