U trendu

Zašto američka vojska doživotno zabranjuje pristup svima koji su preležali koronu

Američke oružane snage su, kao i svi ostali, prisiljene prilagođavanju vanrednim okolnostima usled pandemije. Međutim, malo ko je očekivao da će zabraniti pristupanje u vojsku svima koji su preležali koronavirus – i to doživotno.

Upravo to se, međutim, navodi u novom memorandumu Komande za obradu vojnih prijava (MEPCOM) koji je procurio na internet, nakon čega su ga preneli vojni portal Military Times i drugi američki mediji.

“Tokom intervjua o medicinskoj istoriji ili zdravstvenog pregleda istorije kovida-19, potvrđena bilo laboratorijskim testom ili dijagnozom lekara , trajno je diskvalifikujuća”, stoji u ovom memorandumu.

“Oni koji imaju pozitivan nalaz na kovid-19 više ne ispunjavaju uslove za vojnu službu čak ni nakon što se potpuno oporave???” komentarisao je korisnik Tvitera koji je na ovoj društvenoj mreži objavio sporni dokument.

Za diskvalifikaciju se može tražiti izuzeće?

Prema novim, prilično konfuznim pravilima, kod osoba koje se prijavljuju za vojnu službu prvo će se proveravati potencijalni simptomi kovida-19 poput povišene temperature –  ali neće se testirati. Ako kandidat ne prođe tu proveru, ali nema prethodnu dijagnozu ili pozitivan nalaz, može se vratiti za 14 dana ako ne pokazuje simptome.

Svako kome je dijagnostifikovana zaraza koronavirusom čekaće 28 dana nakon dijagnoze pre nego što se može ponovo prijaviti, ali tada će njegova prijava biti označena kao “trajno diskvalifikovana”. Kandidati mogu zatražiti izuzeće od ove diskvalifikacije, međutim s obzirom na to da nema nikakvih daljnjih smernica o izuzećima za dijagnozu kovida-19, nije jasno na osnovu čega će se moći odobriti izuzeće, piše Military Times.

Ipak, izuzeće od medicinske diskvalifikacije izdaje se u američkoj vojsci za čitav niz zdravstvenih problema, od dioptrije do srčanih bolesti.

Portparolka Pentagona Džesika Maksvel potvrdila je za ovaj vojni portal da je dokument autentičan, ali je odbila da objasni zašto dijagnoza koronavirusa znači trajnu – drugim rečima, doživotnu – diskvalifikaciju, za razliku od nekih drugih zaraznih bolesti.

Međutim, čelnici Pentagona imaju čvrst stav po ovom pitanju.

„Ne možemo da procenimo da je oštećenje respiratornih organa usled infekcije trajno. Postoji mogućnost da se virus vrati. Čak i neko ko je preležao virus korona i sada ima negativan rezultat testa, nije stekao pun imunitet u budućnosti. Potencijalno, mogao bi da ponovo postane prenosilac virusa, moguće sa gorim komplikacijama“, rekla je Megan Majers, šef biroa Pentagona.

Inače, izbijanje koronavirusa dosad je već otkriveno u američkim vojnim bazama Fort Džekson u Južnoj Karolini i u Depou za regrutovanje marinaca u San Dijegu, Kalifornija. To su dve najveće američke vojne instalacije za pristupanje kopnenoj vojsci i marincima.

Više od 4 hiljade američkih vojnika i mornara već zaraženo

Ukupno je više od 4 hiljade pripadnika američkih oružanih snaga dosad imalo pozitivan test na novi koronavirus, javlja VašingtonTajms. Samo na nosaču aviona USS Teodor Ruzvelt potvrđena je zaraza kod skoro hiljadu članova posade, a 1700 ih je u pomorskoj bazi u Guamu u karantinu ili na lečenju.

Izbijanje epidemije koje je stavilo USS Teodor Ruzvelt van funkcije pokazalo je koliki rizik za oružane snage sa sobom nose oni koji su zaraženi virusom i prenose ga dalje, ali sami nemaju simptoma. Američka mornarica procenjuje da je 60% slučajeva na ovom brodu bilo asimptomatično.

Nije jasno znači li to da će svi zaraženi sada biti izbačeni iz američke vojske, odnosno mornarice. A ako neće, nije jasno zbog čega će onda svi kandidati za vojnu službu biti diskvalifikovani iz istog razloga.

U međuvremenu se postavlja pitanje hoće li američke oružane snage imati dovoljan broj novih regruta prije nego što se razvije dovoljno rigorozno i pouzdano testiranje koje bi osiguralo da su regruti koji su preboleli koronavirus dovoljno zdravi, piše CNN.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.