Zašto su gubitak mirisa ili ukusa česti simptomi koronavirusa

Nekoliko je istraživanja već pokazalo kako je su simptomi koronavirusa gubitak mirisa ili ukusa, a najnovije studije sprovedene na obolelima u Pekingu to i potvrđuju.

Sve je više istraživanja koja se bave fenomenom iznenadnog nestajanja čula mirisa ili ukusa koja se dovode u vezi s Covid-19, a upravo to potvrđuju i studije nedavno obolelih osoba u Pekingu gde se nakon nekoliko meseci pojavilo novo žarište u Kini.

Naime od 256 slučajeva obolelih od Covid-19 u Pekingu gde je 11. juna ponovo buknulo novo žarište epidemije 33 osobe odnosno 13 posto ih je potvrdilo kako su izgubili miris, a 21 osoba ili 8 posto, izjavilo je da je novi virus uticao i na ukus koji su izgubili, rekao je Vu Guoan, potpredsednik pekinške bolnice Ditan, na pres-konferenciji.

Gubitak mirisa ili ukusa i u ranijim je istraživanjima potvrđeno kao simptom Covid-19, a jedno međunarodno istraživanje objavljeno ovog meseca otkrilo je kod čak 32 posto pacijenata u Kini, 69 posto slučajeva u Nemačkoj i 49 posto u Francuskoj ovaj fenomen.

Istraživanje objavljeno u časopisu ‘Otolaryngology – Head and Neck Surgery’ temelji se na istraživanju na 394 pacijenta – 239 iz Kine, 39 iz Nemačke i 116 iz Francuske.

U svim zemljama koje su proučavane, ukupno 41 posto ili 161 pacijent prijavilo je gubitak mirisa ili ukusa.

Ove dve čulne disfunkcije mogu predstavljati rani ili čak biti jedini simptom infekcije Sars-CoV-2, što je službeno ime novog koronavirusa, i kod odraslih i dece.

Nadalje ističe se kako gubitak osećaja mirisa ili ukusa mogu služiti i kao važni kriterijumi za one pacijente koji su pokazali vrlo malo ili gotovo nikakve druge simptome.

Naučnici koji su sproveli ovu studiju preporučuju dodavanje i pitanja koja se odnose i na promene ukusa i mirisa kako bi se pomoglo identifikovanju ovih bolesnika pre daljnjeg prenošenja bolesti.

I američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti već su upozorili da su i to simptomi na koje treba paziti.

Lu Hongžu iz Kliničkog centra za javno zdravlje u Šangaju, jedan od autora ovog istraživanja, rekao je da je pojava ovog simptoma između broja zaraženih različita od zemlje do zemlje i zbog različitih mutacija virusa ili genetskih razlika među obolelima.

Ostali simptomi Covid-19 uključuju temperaturu, kašalj, umor, bolove u grlu i dijareju, ali prošlo je neko vreme pre nego što je gubitak ukusa i mirisa prepoznat kao simptom.

Upravo je o gubitku čula mirisa i ukusa nedavno progovorio i princ Čarls koji se požalio kako mu se još uvek nije vratio osećaj iako je uspešno pobedio koronavirus.

Otac prinčeva Vilijama i Harija borio se s Covid-19 još u martu, ali kaže kako se još nije ‘vratio na staro’.

Ova spoznaja, kažu naučnici, ne predstavlja iznenađenje, obzirom da se zna da se privremeni gubitak njuha, anosmija, javlja nakon određenih virusnih infekcija, ali nije jasno zbog čega neki još dugo nakon početka zaraze Covid-19 viruosm ne mogu osetiti mirise.

Inače, koronavirusi uzrokuju oko 20 posto prehlada, a gubitak čula već je i ranije primećen kao simptom u nekim slučajevima Covid-19 iz Kine, Južne Koreje, Italije i Nemačke.

Mnogi pacijenti prijavili su iznenadni gubitak mirisa, a zatim njegov nagli i potpuni povratak u periodu od jedne ili dve nedelje.

Posebno je zanimljivo što velik broj njih nije prijavio osećaj začepljenog nosa i što se nekima mesecima nije povratilo čulo mirisa.

Naime, kada prestane zaraza koronavirusom, oteklina u nosu se smanjuje i molekuli arome imaju čist put do svojih neoštećenih receptora, a čulo mirisa vraća se u normalu.

No zbog čega se nekima miris nije vratio nema još tačnog odgovora. Razlog bi mogao biti, kažu naučnici, da je reč o posledicama jače upale.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.