Zastrašujuće saznanje o korona virusu (video, foto)

Sve je veća zabrinutost zbog dužine preživljavanja koronavirusa na kontaminiranim površinama, tako da je Kineska centralna banka preduzela mere da duboko očisti i čak uništi svoj novac, koji svakodnevno ide iz ruke u ruku, u nastojanju da obuzda virus.

Ne zna se tačno koliko dugo novi koronavirus može da se zadržava na kontaminiranim površinama i predmetima koji mogu da zaraze ljude, ali istraživači se trude da pronađu moguće odgovore proučavanjem neuhvatljivog ponašanja drugih koronavirusa.

Koronavirusi su velika grupa virusa koji su uobičajeni za životinje. U retkim slučajevima se mogu preneti sa životinja na ljude, kažu u američkom Centru za kontrolu i prevenciju bolesti.

Zvaničnici ne znaju koja je životinja tačno izazvala trenutnu epidemiju novog koronavirusa u Vuhanu u Kini. Ali ranije studije ukazuju da su ljudi bili inficirani koronavirusom MERS, ili bliskoustočnim respiratornim sindromom, nakon kontakta sa kamilama, a naučnici su sumnjali da su vrste mačaka, cibetke, krive za SARS, koji je takođe težak akutni respiratorni sindrom.

Otkriveno je da ovi koronavirusi, poput SARS-a i MERS-a, mogu da opstanu na metalnim, staklenim ili plastičnim površinama i do devet dana ako ta površina nije bila dezinfikovana, pokazalo je istraživanje objavljeno početkom ovog meseca u „Journal of Hospital Infection“.

Na koji način bi trebalo čistiti i dezinfikovati površine?
Čišćenje uobičajenim proizvodima za domaćinstvo može da pomogne, prema istraživanju, koje je takođe otkrilo da ljudski koronavirusi „mogu biti efikasno inaktivirani postupcima površinske dezinfekcije 62-71 postotnim etanolom, 0,5 postotnim vodonik-peroksidom, 0,1 postotnim natrijum-hipohloritom ili izbeljivačem, tako što ćete sredstvo ostaviti da deluje jedan minut“.

Novo istraživanje uključilo je analizu 22 prethodno objavljene studije o koronavirusima, za koje se istraživači nadaju da bi mogle biti od pomoći kada je u pitanju bolje upoznavanje sa novim koronavirusom.

„Na osnovu trenutno dostupnih podataka, prevashodno bih se oslanjao na podatke korovirusa SARS-a, koji je najbliži rođak novom koronavirusu i to sa 80 odsto sličnosti. SARS koronavirus je mogao da preživi na površinama od pet minuta do devet dana „, rekao je dr Čarls Čiu, profesor infektologije na Univerzitetu Kalifornija u San Francisku, koji nije bio uključen u novu studiju.

„Međutim, vrlo je teško uzeti u razmatranje ove nalaze i primeniti ih na novi koronavirus zbog različitih sojeva i uslova životne sredine koji su testirani u različitim studijama, kao i nedostatka podataka o novom koronavirusu“, rekao je profesor i dodao da je „potrebno više istraživanja koja uključuju kulturu novog koronavirusa da bi se utvrdilo koliko može da preživi na površinama“.

Iz Centra za kontrolu i prevenciju bolesti kažu da se koronavirusi najčešće šire respiratornim kapljicama usled kijanja ili kašljanja, i da koronavirusi teško preživljavaju na površinama. Ima još mnogo toga što treba da se nauči o novom virusu nazvanom COVID-19.

„Moguće je da osoba dobije COVID-19 tako što će dodirnuti površinu ili predmet zaražen virusom, a zatim dodirnuti sopstvena usta, nos ili možda oči, ali ovo se ne smatra glavnim načinom širenja virusa“, navodi se na sajtu Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

(CNN, N1)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.