Zbog velikih gubitaka u turizmu Hrvatska namerava da tuži ovu zemlju

Turistički sektor Hrvatske razmatra tužbu protiv Holandije zbog odluke ove zemlje da Hrvatsku uvrsti na spisak rizičnih zemalja.

Pretpostavlja se da je zbog takve odluke hrvatski turizam pretrpeo gubitak od nekoliko desetina miliona evra, piše Poslovni dnevnik. Za turistički sektor ovakva odluka Holandije je diskriminatorna i netransparentna. Zbog navedenog razmatraju pravne opcije zaštite od ovakve odluke Holandije.

Hrvatski evroparlamentarci su razočarani slabim angažmanom hrvatske Vlade po ovom pitanju. Holandija je 21. jula Hrvatsku uvrstila na listu rizičnih zemalja zbog pandemije koronavirusa. U trenutku kada se to desilo u Hrvatskoj je bilo 25.000 holandskih turista.

Po donošenju ovakve odluke polovina od spomenutog broja je odmah prekinula odmor i vratila se kući. Zatim je usledila lavina otkaza rezervacija za letovanje u Hrvatskoj.

O kakvim posledicama po hrvatski turizam je reč, govori i činjenica da je samo tokom jednog popodneva jedna turistička kompanija iz Istre izgubila 200.000 evra. Trenutno je u Hrvatskoj osam hiljada Holanđana, što se smatra simboličnim brojem.

Zagovornici pokretanja tužbi razmišljaju na duge staze i boje se da bi ovakva odluka mogla biti presedan za neke buduće odluke koje će, bez pravih razloga, ograničiti putovanja građana unutar Evropske unije.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.