U trendu

Zelenski: Ukrajina kao srednjevekovna Evropa

KIJEV – Ukrajina liči na srednjovekovnu Evropu, izjavio je danas ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, povodom napada meštana sela Novi Sanžari na autobuse sa Ukrajincima evakuisanim iz Vuhana, u kojem su povređeni devet policajaca i jedan civil.

„Stalno govorimo da je Ukrajina Evropa, ali, da budem iskren, juče smo, nažalost, izgledali kao Evropa Srednjeg veka. Ne zaboravimo da smo svi ljudi, a ono št se desilo ne mogu da opišem kao ljudsko ponašanje“, istakao je Zelenski.

On je poželeo dobro zdravlje evakuisanim sunarodnicima i izrazio nadu da će uskoro biti kod kuće, sa svojim porodicama, prenosi Tas s.

Premijer ukrajine, Oleksij Hončaruk je, s druge strane, ocenio da je „rat informacijama“ doprineo širenju panike u zemlji i nepoverenju zbog koronavirusa.

On je, govoreći pred parlamentom, istakao da se dezinformacije o koronavirusu šire i iz Ukrajine i spolja, ali nije izneo detalje.

„Vlasti pokušavaju da pronađu izvor lažnih i-mejlova poslatih u ime ministarstva zdravlja, u kojima se tvrdi da su u zemlji potvrđeni slučajevi koronavirusa, iako ih do sada nije bilo“, rekao je Hončaruk, preneo je Rojters.

Devet policajaca i civil povređeni su u Ukrajini kada su demonstranti napali autobuse sa evakuisanim Ukrajincima iz Vuhana, žarišta novog koronavirusa u Kini.

Demonstranti su u četvrtak blokirali puteve u gradu Novi Sanžari, gde je planirano da u medicinskom centru ukrajinske Nacionalne garde budu dve nedelje pod nadzorom.

Stanovnici tog grada zasuli su autobuse kamenicama, izbila je i tuča, ali su policajci uspeli da uklone demonstrante i osiguraju prolaz za autobuse sa evakuisanima iz Kine.

U Ukrajini do sada nema registrovanih slučajeva novog koronavirusa.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.