U trendu

Zemlja koja je proglasila pobedu nad koronom

Vreme je da iza sebe ostavimo najsmrtonosniju zimu, kaže predsednik ove zemlje

Gibraltar, mala britanska enklava, odlučio je ukinuti deo epidemioloških mera poput policijskog sata i nošenja zaštitnih maski na ulici nakon vakcinacije 70 posto stanovništva, saopštile su u četvrtak tamošnje vlasti.

Odluka je donesena zbog „veoma niskog“ broja novozaraženih, što je rezultat „uspešnog programa“ cepljenja, rekla je ministarka civilne zaštite Samanta Sakramento.

Gibraltar, na krajnjem jugu Španije, uveo je krajem decembra policijski sat od 22:00 do 6 sati dok je broj slučajeva zaraze bio na vrhuncu.

Policijski sat, koji je bio skraćen, u četvrtak će se ukinuti, a barovi i restorani moći će raditi do 2:00 sata posle ponoći.

Isto tako, od nedjelje se ukida obveza nošenja maske u posećenijim ulicama Gibraltara, ali ostaje obvezna u zatvorenom prostoru, u trgovinama i u javnom prevozu.

„Napokon ostavljamo iza sebe najsmrtonosniju zimu i ulazimo u proleće koje nam donosi nadu“, rekao je predsednik gibraltarske vlade Fabian Pikardo.

Pandemija je pokosila 94 osobe u Gibraltaru, većinom u januaru i februaru, a virusom se zarazilo 4200 od 34.000 stanovnika. U zadnjih nedelju dana prijavljen je tek jedan novozaraženi, a u bolnici u enklavi više nema nijednog COVID pacijenta.

Program vakcinacije u Gibraltaru nazvan „Operacija sloboda“ omogućio je imunizaciju više od 24.000 ljudi, ili 70 posto stanovništva. Vlasti se nadaju da će do sredine aprila svi stanovnici primiti obe doze vakcine.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (3)