U trendu

ZOE: Zaštita vakcina protiv kovida opada posle šest meseci

LONDON – Zaštita od kovid-19, koju pružaju dve doze vakcina protiv korona virusa Fajzer i Biontek i Astra Zeneka, počinje da opada za šest meseci, što naglašava potrebu za pojačivačem, pokazuju britanska istraživanja.

Nakon pet do šest meseci od druge doze, efikasnost Fajzerove vakcine u sprečavanju infekcije kovid-19 pala je sa 88 odsto na 74 odsto, pokazala je analiza podataka prikupljenih u britanskoj kovid studiji zdravstvene naučne kompanije ZOE, prenosi Rojters.

Prema ovom istraživanju, koje je sprovedno na 1,2 milona rezultata ispitivanja, efikasnost za vakcinu AstraZeneka je pala sa 77 odsto na 67 odsto nakon četiri do pet meseci.

Prethodna analiza podataka pokazala je da vakcine pružaju zaštitu najmanje šest meseci.

U najgorem scenariju, zaštita bi mogla pasti ispod 50 odsto za starije ljude i zdravstvene radnike do zime, a to stavlja u prvi plan potrebu za nekom akcijom naveo je epidemiolog Tim Spektor, glavni istraživač studije.

Britanija planira kampanju za pojačavanje vakcine protiv kovid-19 kasnije ove godine, nakon što su medicinski stručnjaci saopštili da će možda biti potrebno dati treće doze starijima i najugroženijima od septembra.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.