U trendu

Zukorlić i šef Misije Saveta Evrope o nastavi tokom pandemije, istoriji, upotrebi jezika manjina

O nastavi istorije, radu prosvete tokom pandemije, upotrebi jezika manjina danas su u Beogradu razgovarali šef Misije Saveta Evrope u Srbiji Tobijas Flesenkemper, i predsednik Odbora Skupštine Srbije za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo, Muamer Zukorlić.

Zvaničnik Saveta Evrope je, piše u saopštenju, „pohvalio činjenicu da se Srbija pridružila parcijalnom sporazumu Saveta Evrope – Opservatoriji za predavanje istorije u Evropi… u skladu s vrednostima Saveta Evrope“ i uz „viziju otvorenog i multiperspektivnog pristupa istoriji“.

Zukorlić je rekao da je skupštinski Odbor na čijem je čelu spreman da u tome sarađuje s Misijom Saveta Evrope, saopštila je Skupština.

On je naglasio da je „važno da u obrazovnom sistemu imamo relaksiraniji odnos prema prošlosti, u smislu da prepoznamo greške i da ih prevazilazimo, a da sačuvamo ono što je dobro, i da tako budemo svi zajedno okrenuti ka budućnosti“.

Tokom sastanka bilo je reči i o upotrebi jezika manjina u obrazovanju, te je Zukorlić ukazao da, mada je Srbija „kvalitetno rešila zakonske okvire“ za to, „nedostaci postoje u operativnoj primeni tih zakona“ i istakao da je „bitno dalje razvijati kulturu komunikacije i odnosa prema manjinama“.

Govoreći o drugim temama, Zukorlić i Flesenkemper su se „složili da je bitno odvojiti budžetska sredstva za tehničko opremanje đaka i studenata“ za onlajn nastavu tokom epidemije korona virusa.

Pored toga, Flesekemper i koordinator projekata Misije Saveta Evrope za obrazovanje, Kristijan Rajković, obavestili su da se u 60 škola širom Srbije, u saradnji s nastavnicima i roditeljima, sprovodi „projekat koji se tiče promocije mirnog suživota kroz razvoj različitih kompetencija kod dece“.

Zukorlić je na sastanku najavio izmene više zakona o obrazovanju, jer je za „određene detalje… tek primenom u praksi utvrđeno da ne daju očekivane rezultate ili se teže primenjuju“, piše u saopštenju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.