U trendu

5 jeftinih načina da se rešite upornih strija: Sve vam je već u kući na dohvat ruke

Jednostavno i prirodno! Obavezno probajte bar jednu od ovih metoda i javite nam je li kod vas imala efekta.

Strije su vidljive linije drugačije boje od ostatka kože. One se uglavnom nalaze na stomaku, ali mogu se pojaviti na grudima, nadlakticama, zadnjici i grudima. Ponekad strije mogu pokrivati velike površine tela.

Iako je trudnoća glavni uzrok nastajanju strija, drugi razlozi mogu biti nagli dobitak ili gubitak na težini, brzi rast, nasledni faktori, stres i promene u fizičkom stanju.

Koža se sastoji od tri glavna sloja: epidermis (spoljni sloj), dermis (srednji sloj) i subkutanea ili hipoderma (najdublji sloj). Strije se formiraju u dermisu ili srednjem sloju kože kada je vezivno tkivo „rastegnuto“ više od mogućnosti svoje fleksibilnosti zbog brzog širenja ili skupljanja kože.

Kako se koža rasteže, kolagen slabi, pa je njegov normalan ciklus proizvodnje prekinut i oštećen. Krajnji rezultat je nastanak ožiljaka ispod spoljnog sloja kože.

U početku ožiljak izgleda ružičasto ili crveno, ali s vremenom se pojavljuje tanka, srebrena linija na površini kože – i strija je formirana.

Srećom, postoji nekoliko prirodnih načina za smanjivanje strija. Njih je nemoguće potpuno ukloniti, ali je moguće postići da postanu što nevidljivije, svetlije.

Pre svega važno je naglasiti da održavanje vašeg tela dobro hidriranim pomaže u zaštiti kože od mnogih problema. Dobro hidrirana koža rezultira detoksikacijom pora kože i vraćanju elastičnosti, što će puno pomoći u rešavanju od strija.

Pokušajte da pijete jednu ili dve čaše vode nekoliko puta dnevno. Stručnjaci kažu da je potrebno najmanje 10 čaša vode dnevno da bi telo bilo hidrirano. Takođe će vam koža biti mekana i to pomaže pri održavanju elastičnosti.

Preporučljivo je da izbegavate kafu, čaj ili sok jer mogu uzrokovati dehidraciju

Evo nekoliko prirodnih preparata koji vam mogu pomoći pri uklanjanju ili smanjenju strija.

1. Sok od krompira

Sok od krompira sadrži vitamine i minerale koji jačaju rast i obnovu kožnih ćelija.

Izrežite krompir srednje veličine na debele kriške.

Uzmite jednu od kriški krompira i nežno utrljavajte na strije nekoliko minuta.

Pripazite da tečnost iz krompira pokriva zahvaćeno područje.

Pustite da se sok od krompira osuši neko vreme, a onda ga isperite mlakom vodom.

2. Šećer

Prirodni beli šećer je jedan od najboljih prirodnih lekova da se rešite strija.

Pomešajte kašiku sirovog šećera s malo bademovog mleka i nekoliko kapi limunovog soka. Dobro izmešajte i primenite na strije i druga područja kože.

Nežno utrljavajte smesu na kožu najmanje 10 minuta svaki dan pre tuširanja.

Radite ovo otprilike mesec dana i gledajte kako vaše strije postaju svetlije.

3. Gel od aloe vere

Aloe vera je delotvorna u lečenju mnogih kožnih problema. Sadrži razne bitne nutrijente i aktivne materije koje se mogu koristiti u lečenju manjih opekotina, dok se njna lekovita i umirujuća sredstva mogu koristiti za rešavanje strija.

Možete utrljati aloe vera gel na zahvaćeno područje na koži, ostaviti ga nekoliko minuta i zatim isprati mlakom vodom.

4. Limunov sok

Još jedan jednostavan način za umanjivanje strija je korišćenje limunovog soka. Limunov sok je prirodno kiseo što pomaže lečenju i smanjivanju strija, povreda kože, akni i drugih ožiljaka.

Nežno utrljajte sveži limunov sok na strije kružnim pokretima. Pustite da koža upije limunov sok barem 10 minuta pre ispiranja toplom vodom.

Druga mogućnost je da pomešate istu količinu soka od krastavca i limunovog soka i nanesete smesu na strije.

5. Maslinovo ulje

Maslinovo ulje sadrži mnogo nutrijenata i antioksidansa koji pomažu pri poboljšavanju mnogih kožnih problema uključujući strije.

Umasirajte blago toplo čisto maslinovo ulje na zahvaćeno područje na koži. Ovo će poboljšati cirkulaciju i u velikoj meri smanjiti strije.

Ostavite ga pola sata da se vitamini A, D i E koji su prisutni u ulju upiju u kožu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.