U trendu

U farbu za kosu obavezno dodajte ovu namirnicu: Raspametiće vas mekoća i sjaj već nakon prvog pranja

Nega kose predstavlja važan aspekt svakodnevne rutine mnogih ljudi. Zdrava i sjajna kosa ne samo da doprinosi estetskom izgledu, već je i odraz opšteg zdravlja i dobrobiti pojedinca. U proteklim decenijama, upotreba prirodnih sastojaka za negu kose postala je sve popularnija. Jedan od tih prirodnih sastojaka koji je stekao pažnju jeste jaje. Ali, da li je stvarno efikasno dodavati jaje u farbu za kosu? Da li to doprinosi zdravlju kose? U ovom članku istražićemo ovu temu detaljno.

Jaje kao sastojak za negu kose

Jaja su vekovima bila cenjena kao sredstvo za negu kose. Bogata su proteinima, vitaminima i mineralima koji su ključni za zdravu kosu. Protein iz jaja može pomoći u jačanju vlasi kose, dok biotin i vitamin E doprinose sjaju i mekoći kose.

Kroz istoriju, mnoge kulture koristile su jaja kao tretman za kosu. Na primer, u nekim delovima Azije, jaja su se koristila kao prirodna maska za kosu, dok su u Evropi bile popularne u kombinaciji s drugim prirodnim sastojcima poput meda i maslinovog ulja.

Zašto kombinovati jaje s farbom za kosu?

Kada se kosa farba, hemikalije iz farbi mogu oštetiti njenu strukturu. Dodavanje jaja u farbu može biti korisno jer može pomoći u popravci oštećene kose. Jaja mogu delovati kao balzam koji omekšava kosu i čini je manje suvom nakon farbanja.

Osim toga, proteini iz jaja mogu pomoći u jačanju kose, čineći je otpornijom na lomljenje. Kosa postaje sjajnija, punija i zdravija kada je tretirana sastojcima bogatim proteinima.

Kako pravilno kombinovati jaje i farbu za kosu

Kada odlučite da dodate jaje u farbu za kosu, važno je to uraditi pravilno kako bi postigli željene rezultate. Evo nekoliko koraka:

Izaberite pravu farbu. Pre svega, odaberite kvalitetnu farbu koja je što manje štetna za kosu.
Pripremite jaje. Umutite jaje tako da postane glatko, bez grudvica.
Pomešajte s farbom. Dodajte umućeno jaje u farbu i dobro promešajte dok se sastojci ne sjedine.
Nanesite na kosu. Pratite uputstva za farbanje kose, ali imajte na umu da je dodatak jaja promenio teksturu farbe, pa možda treba malo više vremena da se farba ravnomerno rasporedi po kosi.

Mogući rizici i preporuke

Iako je dodavanje jaja u farbu za kosu korisno za mnoge, važno je biti svestan mogućih rizika. Neke farbe mogu reagovati s jajima na neočekivan način, što može uticati na krajnji rezultat boje. Uvek je preporučljivo prvo testirati na manjem delu kose.

Takođe, jaje može činiti kosu težom i masnijom, pa može biti potrebno češće pranje kose nakon ovakvog tretmana. Da biste postigli najbolje rezultate, preporučuje se da se konsultujete s profesionalcem pre nego što pokušate ovu tehniku kod kuće.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.