Dovedimo PRIRODU u svoju kuću! (foto)

Svi mi koji živimo i radimo u gradu nedovoljno vremena provodimo na otvorenom prostoru i na dnevnom svetlu. To se naročito odnosi na ljude koji žive u visokim zgradama i soliterima.

Previše vremena u zatvorenom prostoru nije dobro za zdravlje, a naročito je štetno za našu decu. Zato je potrebno što češće šetati tamo gde ima zelenila i ići u parkove ili pored reka.

Boravak u blizini zelenih površina poboljšava kvalitet života. Japanski naučnici smatraju da život u ulici u kojoj ima drveća ili u blizini parka daje dobre šanse da bude duži i zdraviji.

Foto: Dragan Cvetković

Međutim, za šetnje i park često nemamo dovoljno vremena pa iznosimo nekoliko predloga kako zelenilo i „prirodu“ možemo približiti svom stanu:

Kuće

Osobama koje imaju kuću ili žive u kući „lakše“ je pošto obično imaju terasu i dvorište, gde mogu da posade neko drvo ili cveće, pa čak i voće i povrće ili začinsko bilje.

Zgrada ili kancelarija

Svi koji žive i rade u zgradama mogu svoju okolinu ili životnu sredinu da ukrase i oplemene sobnim cvećem. Dokazano je da cveće u prostoriji: prerađuje ugljen-dioksid u kiseonik, upija buku, elektromagnetna zračenja i negativnu energiju, a izgledom, bojom i mirisom smiruje i pomaže u borbi protiv depresije.

Stan u zgradi

Ako živite u stanu koji ima terasu, onda imate priliku da „dovedete prirodu na terasu“, ma koliko vam terasa bila mala i ma koliko potrebna za ostavljanje smeća ili nekih drugih stvari.

Stvari koje su vam neophodne smestite u kutije, ormare ili ih okačite na slobodne zidove, a ostali prostor ukrasite raznim cvećem. I stručnjaci tvrde da biljke imaju vrlo dobar i povoljan uticaj na one koji se njima bave: na psihu i protiv depresije. Gajenje biljaka pokazalo se kao posebno lekovito kada se radi o osobama sklonim promenama raspoloženja, turobnim mislima i depresiji.

Foto: Dragan Cvetković

Viseće saksije ili žardinjere stvoriće vam „dodatni“ prostor za cveće koje će vam ulepšati terasu, smanjiti buku, štititi vas od prašine i vrućine i učiniti prijatnim boravak na njoj. Pored ukrasnog cveća, mirisno cveće ili mirisne biljke mogu nam oplemeniti prostor, ali i biti zaštita od komaraca. Miris cveća deluje kao aromaterapija na naše disajne organe i doprinosi našem zdravlju.

I ekonomske koristi od biljaka na terasi mogu biti značajne pored psihičkih. Začini, viseći paradajz, drugo povrće i bosiljak mogu nam ukrasiti terasu, ali i trpezu.

Foto: Dragan Cvetković

Iako su naizgled „sitne“ fizičke aktivnosti oko sađenja, polivanja i održavanja cveća u stanu, na terasi ili u dvorištu, one doprinose našem zdravlju, jer se za zdravlje i vitku liniju preporučuje obavezna umerena fizička aktivnost.

Odmaranje na terasi ili u bašti sa cvećem ili zelenilom – deluje smirujuće i pruža svežinu u vreme letnjih vrućina.

Za gajenje cveća najpogodnije su bašte, dvorišta, terase, delovi stepeništa ili sims ispod prozora.

Foto: Dragan Cvetković

Uređenje terase zavisi od mnogo faktora, a najviše od veličine i položaja terase. Treba birati cveće koje cveta od proleća do jeseni i prilagoditi ga samoj terasi u zavisnosti od toga da li je ona sunčana, u hladovini, vetrovita, “suva” ili “kišna” (koliko je terasa izložena suncu, vetru ili kiši).

Za prozore preporučujemo manje plastične žardinjere ili saksije sa “običnim” ili visećim petunijama, muškatlama ili „bombončićima“.

Kada imate veliku terasu i ugrađene žardinjere, možete napraviti i mali park sa ružama, muškatlama, petunijama i nekim visećim saksijama sa cvećem koje pada preko saksija.

Foto: Dragan Cvetković

Mini-fontana u dvorištu ili na terasi može biti izvor pozitivne smirujuće energije vode (tihi žubor).

Tende i zavese mogu zaštititi od kiše, vetra ili previše sunca.

Interesanta skalapajuće konstrukcija ili kanap od zida do zida mogu se uklopiti u ambijent gde će se sušiti veš. U dvorištu ili na terasi mogu se rasporediti razne klupe, stolice, stočići, kako bi vreme provedeno u odmoru bilo prijatno. Ukoliko imate malo prostora, onda će stolovi i stolice na rasklapanje „uštedeti prostor“.

Tarabice, pored toga što predstavljaju svojevrstan ukras, mogu pomoći cveću da ga ne polomi vetar ili ptice, a ujedno je to zaštita za nestašnu decu.

Saveti

Treba voditi računa o izboru biljaka ako imate malu decu ili kućne ljubimce. Neke biljke ili njihovo lišće mogu biti opasni po zdravlje naših malih ukućana.

Za osobe sklone alergijama važno je ukloniti cveće koje izaziva alergiju.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.