U trendu

Kako čuvati i negovati ruke?

Izgled ruku i noktiju ne bi trebalo da bude važan samo devojkama i ženama već i muškarcima. Da bi ruke bolje izgledale, treba se samo malo potruditi, čuvati ih i negovati, imajući uvek na umu staru izreku: „Ruke su ogledalo čoveka„.

Nekoliko saveta može vam pomoći da vam prsti i ruke uvek izgledaju lepo, čisto i negovano.

Saveti za muškarce i žene

Ukoliko treba da radite neki posao koji nagriza kožu ili prlja ruke, obavezno koristite rukavice. Rukavice za jednokratnu upotrebu, gumene rukavice ili zaštitne rukavice nisu skupe, ali štite ruke od oštećenja, kiselina, farbe, jakih deterdženata i mehaničkih oštećenja.

Čistoća ruku i noktiju je veoma važna, a ne iziskuje mnogo truda, samo malo vode i malo sapuna.

Posle grubih radova ili dugotrajnog pranja, treba mazati ruke zaštitnim kremama koje čuvaju ruke.

Bledi, iskrzani i šareni nokti najčešći su znak loše ishrane. Za bolji izgled noktiju i ruku veoma je važna zdrava hrana. Nedostatak gvožđa izaziva bledilo noktiju, dok nedostatak cinka izaziva bele mrlje i krtost noktiju.

Nedostatak esencijalnih masnih kiselina izaziva pucanje i ljuštenje noktiju. Zato treba jesti: ribu, jaja, mleko, živinsko meso, integralne žitarice, voće i povrće, kako za zdravlje tako i za lepotu.

Gljivične i bakterijske infekcije izazivaju oštećenje noktiju. Protiv infekcija najbolja je ishrana za jačanje imuniteta: beli luk, crni luk, koštunjavo voće, semenke, korenasto povrće, školjke, voće i povrće.

Masaža ruku i prstiju utiče na izgled ruku, smanjuje otoke i bolove. Najbolje je masirati ruke dok se mažu nekim mastima i uljima za zaštitu kože.
Pušenje, nedostatak vazduha i nedostatak dnevne svetlosti negativno utiču i na kožu i na nokte.

Povremeno ruke i nokte treba istrljati sokom od limuna, čime se hrane nokti i koža, a samim tim se uklanjaju i fleke.

Izbegavajte grickanje noktiju ili kidanje zanoktica prstima. Nokte i zanoktice treba seći čistim i oštrim makazicama ili grickalicom.

Saveti devojkama i ženama

Redovno održavajte čistoću ruku i noktiju i vodite računa o higijeni prilikom podrezivanja noktiju. Pre manikiranja noktiju, ruke treba oprati i dezinfikovati pribor (makazice, grickalica, pincete, turpijice…) kojim se obrađuju nokti.

Vodite računa pri izboru laka za nokte, kako vam loš ili neodgovarajući kvalitet laka za nokte ne bi oštetio nokte. Takođe vodite računa o tome da lak sa noktiju skidate kvalitetnim sredstvima, a ne onim priručnim koja nagrizaju nokte.

Ako se lak na noktima iskrzao, treba ga ukloniti sredstvima za skidanje laka, pa naneti novi sloj novog laka za nokte.

Ukoliko imate problema sa kožom na rukama ili sa noktima, proverite da nije u pitanju neka vrsta alergije na neku hemikaliju koju koristite u domaćinstvu kao što su: sapun, šampon, deterdžent za pranje posuđa, regenerator za kosu, lak za nokte…

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.