U trendu

Piretroid opasan za decu

Piretroidi su hemikalije koje se najčešće koriste u proizvodima čiji je cilj ubijanje insekata, vašaka, buva i buva na kućnim ljubimcima. Postavlja se, međutim, pitanje o bezbednosti ovih preparata, jer se sumnja da utiču na razvoj mozga dece.

Postoje različita mišljenja o štetnosti piretroida. Rađena je studija u kojoj je učestvovalo 287 majki sa decom, pri čemu je posmatran uticaj faktora životne sredine na zdravlje dece, odnosno na intelektualnu sposobnost deteta, uključujući verbalne i memorijske veštine.

Izloženost dece piretroidu moguća je kroz hranu, udisanjem nakon upotrebe insekticida u domaćinstvu, dodirivanjem kućne prašine sa ostatkom insekticida, kao i igranjem se kućnim ljubimcima koji su imali tretman protiv buba.

Deca su više izložena riziku od piretroida, jer njihova jetra ne može da uradi brzu detoksikaciju hemikalija kao kod odraslih. Sa druge strane, deca češće stavljaju ruke u usta i češće se igraju s kućnim ljubimcima, a obično ne peru ruke redovno. Takođe, kao simptomi mogu da se jave kašalj i problemi sa disanjem, kao i uticaj na kognitovne sposobnosti (razmišljanje, razumevanje i sećanje).

Značaj ove studije je veliki jer pokazuje izloženost dece piretroidu kroz testiranja, ali jedan od nedostataka je to što je mali broj dece učestvovao u studiji i nadaju se da će veća studija pomoći da se razjasni kada su deca u najvećoj opasnosti, u utrobi ili tokom ranog detinjstva.

Kao ograničenje ove studije navodi se činjenica da je teško izmeriti izloženost deteta hemikalijama tokom vremena jer se organizam oslobađa hemikalija u roku od nekoliko dana. Takođe, istraživanje kaže da neka deca mogu imati kognitivne probleme iz drugih razloga, kao što su abnormalnosti koje nisu testirane. Studija je pokazala da deca izložena u materici nekoj vrsti piretroida mogu da imaju odložen mentalni razvoj do 3. godine.

Portparol radne grupe za piretroid Linda Froelih kaže da zabrinutost ipak ne treba da postoji. Ove hemikalije su odobrene za prodaju u 100 zemalja širom sveta. Studija treba da bude završena 2016. godine i da utvrdi da li su deca osetljiva na piretroid.

Saveti

Bez obzira na to da li su ova sredstva bezbedna ili se koriste druga sredstva za zaštitu bilja i životinja, saveti su univerzalni:

  • nakon upotrebe proizvoda obavezno je pranje ruku pre jela, pića ili korišćenja toaleta
  • ukloniti odeću odmah ukoliko je proizvod ušao unutra, zatim je temeljno oprati i uzeti čistu odeću
  • ukloniti zaštitnu opremu ili odeću nakon rukovanja proizvodom i oprati spoljašnost rukavica
  • ukoliko čistite prostor proizvodom, onda držite ljude i kućne ljubimce van dok se prostor dobro ne osuši
  • deca, bar nekoliko dana, ne treba da se kreću u prostorijama (oblastima) gde je vršeno tretiranje insekata na biljkama ili životinjama
  • deca ne treba da maze ili ljube životinje koje su prskane insekticidima ili se na zna kada su prskane
  • posle igranja sa kućnim ljubimcima obavezno perite ruke i lice, a nos izduvajte
  • posle prolaska kroz voćnjake, povrtnjake i vinograde decu treba umiti, oprati im lice i ruke i izduvati nos
  • sve hemikalije za kućnu upotrebu i zaštitu bilja i životinja držite dalje od domašaja dece, domaćih životinja i kućnih ljubimaca

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar